Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsanslutningtill avlopp i Borka

Motstridiga besked från kommunen.

Annons

Ingen skulle bli tvångsansluten till det kommunala va-nät som ska byggas i Borka, Enånger. Det löftet utfärdades i fjol, av tekniska förvaltningen i Hudiksvalls kommun. Nu har tre fastighetsägare blivit förelagda att ansluta sina avlopp, och en protest har redan kommit in till kommunen.

I en inledande enkät bland de boende i Borka anmälde 25 hushåll intresse, berättar Lars-Anders Wiberg vid tekniska kontoret, och när planerna tagit tydligare form hoppade ett tiotal hushåll av. Så ser det ut idag. Och ingen skulle tvångsanslutas, förklarade tekniska avdelningen i fjol.

Nu har tre fastighetsägare fått besked om att de ska ansluta sig till det kommunala nätet, senast vid årsskiftet 2012-1213. Beslutet är fattat av miljö- och hälsoskyddskontoret, som har dömt ut de tre fastigheternas enskilda avloppsanläggningar.

I brevet till fastighetsägarna framhåller handläggaren att anslutning till det kommunala nätet är den miljömässigt mest lämpade lösningen. En fastighetsägare har dock överklagat beslutet, till länsstyrelsen, och vill ha garatier för att kommunens anläggning håller måttet, innan han ansluter.

– Och jag anser att om vi ska tvångsanslutas, ska alla alla hushåll här bli tvångsanslutna. Om vi får avslag i länsstyrelsen, kommer jag att gå högre upp. Jag är beredd att överklaga hur långt som helst, säger han.

Mer läsning

Annons