Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två goa göteborgare frontar Glada Hudiks Trollkarlen från Oz i Göransson

/
  • Här är Ida Johansson längst till höger som sin karaktär Alice. En tjej som är misstänkt lik Lisbeth Salander från Millennium-trilogin.
  • Affischen för Trollkarlen från Oz.
  • Ur Glada Hudiks Trollkarlen från Oz, där världen är upp och ner.

Torsdag 14 april intar 20-årsjubilerande Glada Hudik-teatern Göransson Arena i Sandviken med den uppdaterade versionen av Trollkarlen från Oz. Vi träffade de två göteborgarna i ensemblen: Alexander Rådlund och Ida Johansson.

Annons

Tv-klippet: Alexander Rådlund, Ida Johansson och Pär Johansson berättar hur deras version av Trollkarlen från Oz förändrats till årets turné.

Senast Glada Hudik-teatern turnerade med sin version av Trollkarlen från Oz var 2014. Under torsdagen spelas showen i Göransson Arena, på dagtid för skolungdom och på kvällen för övriga.

Showen är en fri tolkning av L. Frank Baums saga där världen är upp och ner. Göransson är första i raden på en turné som även besöker Leksand, Uppsala, Sundsvall, Skellefteå och Stockholm.

Vi träffar två ur ensemblen innan det första genrepet denna vända, under tisdagen. Alexander Rådlund spelar trollkarlens assistent och Ida Johansson som gestaltar Alice - som bara har vänner på Facebook och är misstänkt lik Lisbeth Salander från Millennium-deckarna. Både Alice och Alexander kommer från Göteborg och blev upptäckta av Pär på ett läger 2012. Han kontaktade de senare och erbjöd dem att vara med. De är de enda i ensemblen som saknar tidigare koppling till Hudiksvall.

– Min största dröm är att bli Lisbeth på scen, berättar Ida Johansson.

– Jag försöker vara väldigt rolig, men vet inte om jag lyckas, säger Alexander lite blygsamt och lägger till att han skulle kunna köra sina göteborgsskämt, men att de inte finns med i manus.

Pär Johansson grundade Glada Hudik-teatern för 20 år sedan.

– Det viktigaste i vår teatergrupp är att alla ska vilja spela teater, oavsett om man är utvecklingsstörd eller normalstörd. Vi tar in åtta stycken till ett sommarläger varje år. Och då hittar vi guldkorn som Alexander och Ida. Vi behöver nytt blod ibland, som alla organisationer, för att öka intensiteten, säger Pär Johansson.

I somras avled Bosse Östlin, en av Glada Hudiks mest framträdande skådespelare. Därmed är plåtgubben Larsson utbytt mot Johan Svangren, känd från "Nattbuss 807" och karaktären Sonny i ungdomsprogrammet Bullen.

En annan skådis som är med i produktionen, mestadels bakom kulisserna som scentekniker är Kim Sulocki, känd från Bullens odödliga "Klassliv" och på senare år från främst musikaler.

Vad är speciellt med att jobba med Glada Hudik?

– Man blir påmind om att vara i stunden nästa hela tiden. Alla som är med är så mycket här och nu. Man får en reality check om vad som är viktigt och inte viktigt i livet. Man mår väldigt bra av att vara med här.

Mer läsning