Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två Folkets hus-avtal ifrågasätts

Det avtal som krävde att kommunen skulle stötta Folkets hus-föreningen ekonomiskt i tuffa tider kan ha varit ogiltigt när fullmäktige beslutade om 1,5 miljoner kronor i likviditetsbidrag förra året.

Avtalet ersattes nämligen av ett nytt 2008. Men enligt ekonomichef Anders Svedman är det det nya avtalet som är ogiltigt.

Annons

Det avtal som kommunfullmäktige hänvisade till när kommunen gick in med 1,5 miljoner kronor i likviditetsbidrag till Folkets hus-föreningen förra året, kan ha varit upphävt när betalningen klubbades.

Det är vad de konsulter som har sett över Folkets hus-föreningens ekonomi och organisation anser. Men kommunens ekonomichef är av en annan åsikt. Han anser i stället att det avtal som konsulterna anser vara gällande är ogiltigt.

- Rent formellt kan det inte gälla, säger Anders Svedman.

Det första avtalet är ett så kallat nyttjanderättsavtal som undertecknades 1985 för att gälla i 25 år, från 1987 till 2012.

I det ursprungliga avtalet finns en formulering där det framgår att kommunen åtar sig att skjuta till pengar om föreningen redovisar ett ekonomiskt underskott.

Avtalet har tre års uppsägningstid, och sades upp i fjol sommar. Premissen att kommunen ska stötta föreningen ekonomiskt gäller även under uppsägningstiden.

Mot den bakgrunden beslutade kommunfullmäktige att skjuta till 1,5 miljoner kronor i till föreningen i september 2009.

Men enligt konsulterna ska alltså detta avtal ha upphört att gälla den första januari 2008. Då ersatte nämligen ett nytecknat samarbetsavtal det gamla nyttjanderättsavtalet – och i det nya avtalet finns inte formuleringen som bundit kommunen vid att stötta föreningen ekonomiskt kvar.

- En tjänsteman kan inte ha rätt att förändra villkoren så här i ett nytt avtal, som jag ser det. Det nya samverkansavtalet borde också ha varit uppe i fullmäktige för att det ska gälla rent formellt. Det verkar rimligt med tanke på att det var något som ansågs vara viktigt i ursprungsavtalet, säger Anders Svedman.

Mer läsning

Annons