Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två av trettio inbjudna politiker kom på esteternas vernissage: "Det känns förnedrande"

/
  • Elsa Österberg, Hanna Jonsson, Nora Boestad och Emelie Markgren känner sig besvikna när bara två av trettio inbjudna politiker kom till deras utställning.

Esteteleverna bjöd in politiker till sin utställning för att diskutera kulturens betydelse och nedläggningen av ett av estetprogrammen på Bromangymnasiet. Av de trettio inbjudna kom två politiker.
– Det känns förnedrande, säger eleven Hanna Jonsson.

Annons

Beslutet om att lägga ner estetprogrammets bild- och formlinje på Bromangymnasiet togs av lärandenämnden i höstas förra året. De senaste månaderna har esteteleverna arbetat med sin utställning Utrotningshotad Art. Utställningen var en protest mot nedläggningen av programinriktningen.

Läs mer: Bromanelever protesterade mot nedläggningen av estetinriktningen: "Vi vill bli tagna på allvar".

Eleverna bjöd in politikerna från lärandenämnden och kultur- och fritidsnämnden för att ha en dialog om kulturens status och prioritering i kommunen. 30 politiker fick en inbjudan men bara två av dem kom.

– I kulturplanen står det att man värnar om kommunikation med medborgarna och så dyker två av trettio upp på vernissagen. Vi känner oss svikna av kommunpolitikerna, säger Nora Boestad.

– Vi hade inte förväntat oss att så många skulle komma. Men två av trettio, det känns nästan förnedrande, säger Hanna Jonsson.

Läs mer: Flera förändringar på Bromangymnasiet för att få ihop budgeten.

Eleverna fick mejlsvar på sin inbjudan från lärandenämndens ordförande Gerd Olsson (S) som förklarade att det gick bra för alla inbjudna att gå men att det inte utgick någon ersättning från nämnden. Fritidspolitiker får bara ersättning för nämndsmöten och utbildning.

– Det ingår inte i uppdraget som fritidspolitiker i lärandenämnden att gå på vernissage. Eftersom man inte får någon ersättning tror jag inte att man tar ledigt från sitt jobb om man inte är väldigt intresserad, säger Gerd Olsson.

Gerd Olsson hade själv tänkt gå på vernissagen men fick förhinder.

– Men jag har pratat med eleverna och lärarna vid tidigare tillfällen, säger Gerd Olsson.

Nina Burchardt (S) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden skrev upp fel datum i kalendern och kom till vernissagen en dag för sent.

– Det är väldigt beklagligt. För mig var det en viktig grej att vara med på. Jag vet inte varför så få kom, vi brukar vara väldigt engagerade. Det är kanske så att det inte har hunnits med, säger Nina Burchardt som har haft mejlkontakt med eleverna efter inbjudningstillfället.

– Jag är öppen för att ha en dialog med eleverna vid något annat tillfälle. Och jag tycker det är viktigt att lärandenämnden också är med då eftersom det är de som har fattat beslutet om nedläggningen, säger Nina Burchardt.

Läs mer: Esteter kritiserar beslutet att lägga ner bildprogrammet.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning