Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turisterna ska lockas in i Dellenbygden

/

Är det möjligt att göra vägen längs södra Dellen till en turistväg? En förstudie om planerna presenteras nu för byalagen.

Annons

Catherine Vennberg arbetar med en förstudie om hur det skulle gå att göra vägen vid södra Dellen till en turistväg som skyltas upp av Vägverket. Planerna presenterades på onsdagskvällen vid ett medborgarmöte i Friggesundsskolans matsal. På torsdagen var det dags för Norrbo Folkets Hus, och därefter följer möten i Delsbo och Näsviken.

Den aktuella vägsträckan går från Delsbo till Bjuråker, sen vidare till Norrbo och Näsviken. En anledning till att just denna sträckning är aktuell är att det finns flera utmärkta sevärdheter längs denna väg. Det är Hillsta, Västeräng, forngården i Delsbo och forngården i Bjuråker.

Två klena broar längs vägsträckan kan stoppa planerna. Bron över Norrboån har dålig bärklass och klarar inte turistbussar vilket är ett krav från Vägverket. En ny bro eller en ombyggd bro är alternativet. Bågbron över Norrboån är från 1926 och har ett historiskt värde. Om bron bara ska få underhållsarbete framöver så är dess livslängd högst tio år till.

Den andra besvärliga bron finns i Näsviken. Det skulle också innebära svårigheter för Näsviken om turisttrafik skulle ledas genom byn.

Mer läsning

Annons