Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungt drama som avslutning

/

I år kommer teatertreorna på Bromangymnasiet att sätta upp Bernardas Hus av Federico García Lorca. Det är ett mörkt och tungt drama men klassen har skrivit om slutet.
– Just eftersom det är en sån tung pjäs så valde vi att skriva om slutet, man måste orka se föreställningen, säger läraren Eva Modin.

Annons

Bernardas Hus från 1936 är Federico García Lorca sista pjäs och det är en av hans mest spelade. Änkan Bernarda avser att hålla sina fem döttrar instängda i åtta år för att de ska sörja sin döde far och frukta Gud, för så har de alltid gjort i släkten.
– Det handlar om förtryck på flera nivåer men samtidigt om människor som längtar efter bekräftelse och på att få kärlek, berättar Eva.
Det är flera olika kvinnor som är med i pjäsen, det är en väldigt senil mormor och torra nuckor.
– Och allt kretsar kring den vackra älskaren som finns överallt, det är den äldsta dottern som blir utlovad till honom men det är den yngsta som är förälskad i honom, berättar Eva som tycker att pjäsen är mer aktuell i dag är någonsin.
– Det är viktigt att vi uppmärksammar det tryck många människor känner på sig, det är nog ett större problem än vad vi tror, säger Eva.


Pjäsen kommer att sättas upp på Hudiksvalls teater under vecka 20. Den 14e och 16e maj är det öppna föreställningar, övriga dagar visas pjäsen för skolklasser. Louise Westling spelar en 46-årig tjänarinna.
– Det är svårt att spela någon som är så mycket äldre än mig själv. Man får försöka hitta ett sätt att gå på och iaktta hur människor i den åldern beter sig, säger Louise när hon ska förklara hur hon sätter sig in i rollen.
Erika Ehnebom spelar en av de sju systrarna.
– Det är en bitter karaktär, hon är bitter hela tiden. Det är svårt eftersom man känner sig enformig, så det gäller att hitta hennes glada stunder och förtydliga dem, säger Erika.
De tror att pjäsen passar en vuxen publik.
– Jag tror att teaterintresserade skulle tycka om den eftersom det är en klassiker, säger Louise.
– Det är ju vår uppgift att leverera pjäsen på ett bra sätt så att många tilltalas av den, säger Erika.


De fick det första manuset i januari men har under tidens gång bytt till Dramatens manus.
– Det första manuset hade ett äldre språk och det passade inte oss, förklarar Louise.
Sista veckan i april var det dags för klassen att börja träna på scenen på teatern.
– Många av eleverna har tidigare inte stått på den här scenen, så det är kul, säger Eva medan de plockar iordning lite rekvisita.
En del av eleverna vill fortsätta med teater efter att de har tagit studenten om ett par veckor.
– Jag har sökt en del utbildningar men jag känner inte att jag måste stå på en scen. Det finns mycket annat inom teatervärlden som är roligt, men jag vill stanna inom teatern eftersom jag tycker om den miljön, säger Erika.

Mer läsning

Annons