Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga skulder för de unga

Böter och skadestånd är ungdomars vanligaste skuld hos kronofogden. Bara i Hudiksvall och Nordanstig ligger den skulden runt en miljon kronor, för ungdomar mellan 15 och 25 år.

Annons

Enligt uppgifterna från Kronofogden är skulder för brott ofta ungdomars första skuld, och den kan lägga grunden för en livslång skuldsättning. För ungdomar som är födda mellan 1992 och 1994 utgör brottsrelaterade skulder 86 procent av åldersgruppens samtliga skulder hos Kronofogden. För ungdomar som är födda mellan 1984 och 1991 är siffran 33 procent.

Bakom skulderna ligger ofta misshandel, skadegörelse, snatteri, fortkörning med mera. Bötesbrotten är enklast att göra upp för, under förutsättning att den unga personen har pengar och verkligen betalar böterna.

En misshandelsdom leder oftast till ett skadestånd till den som drabbats, och det stannar inte där, berättar Camilla Persson vid Hudiksvalls Tingsrätt.

– Vid alla brott som har fängelse i straffskalan ska det också betalas 500 kronor till brottsofferfonden, säger Camilla Persson.

Mer läsning

Annons