Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung konst i gamla järnverket

/

Ett 7,2 ton tungt konstverk gjort av 6 000 kartongark från Iggesunds bruk. Konstig konst? Den som besöker Iggesunds gamla järnverk kan själv döma. I dag, lördag, invigs verket.

Annons

Det är konstnären Nils Olof Hedenskog som ligger bakom konstverket, som han har valt att kalla "ASYLUM". I ett halvt år har han jobbat med det massiva verket i en stor lokal på Iggesunds bruk.

– En bit in i arbetet fick jag in tolv pallar med specialbeställda kartongark. Sedan ägnade jag tre månader åt att stapla dem, berättar Nils Olof Hedenskog, som delar sin tid mellan hemmen i Stocka och Stockholm.

Resultatet är sex staplar av kartongblad, som tillsammans bildar ett rum. Den sida av varje stapel som är vänd inåt rummet är målad i fluorescerande gult och orange, men genom att även lämna vissa ark omålade uppstår kontrasteffekter som gör att ögat uppfattar det som fler färgnyanser än det egentligen är. Konstverket är belyst från insidan och rummet i mitten bildar ett energifält i den mörka smedjan där verket står.

– Det är fantasins asylum, fantasins fristad. En viktig del av verket är att folk går upp på podiet och tittar in i rummet och även får syn på varandra. Det finns en sådan delaktighet i det, säger Nils Olof Hedenskog.

Att han hade möjlighet att avsätta ett halvår för att ta fram verket berodde dels på att han fick Hudiksvalls kommuns arbetsstipendium på 100 000 kronor, dels på att Iggesunds bruk gick in med resurser. För bruket är konstprojektet ett sätt att marknadsföra sina produkter.

– Vi säljer mot en marknad där många av dem som bestämmer vilket material som ska köpas in är designers med höga krav på estetik. Vi är ett stort processindustriföretag och förväntningarna är inte riktigt att vi ska visa konst och design. Därför får vi alltid en positiv överraskningseffekt, förklarar Staffan Sjöberg, informationschef vid Iggesund Paperboard.

"ASYLUM" går att se i Iggesunds gamla järnverk till och med 10 augusti.

Mer läsning

Annons