Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggheten ska bli större

/

Snart kan det bli kontinuerliga trygghetsvandringar i Hudiksvall. Mycket har åtgärdats sedan den senaste vandringen 2011.

Annons

Många detaljer avgör hur tryggt det är för människor att vistas i Hudiksvall när mörkret faller. Ett antal incidenter under årens lopp, bland annat överfall vid scoutstugan har fått kommunen att rycka in.

Företrädare från kommunen, polisen, Hudik City, hyresgästföreningen på Håsta med flera har under de senaste åren haft trygghetsvandringar. Men vandringarna har inte ägt rum varje år. Något som både Martin Norkvist från polisen och Tony Björklund på Hudik City vill att det ska bli ändring på.

– Martin och jag har pratat om att vi tycker den här vandringen ske vara oftare, säger Tony Björklund.

Något de också har diskuterat är förslag på ökat inflytande:

– Vi vill permanenta dem och ta dem två gånger per år. Sedan vore det också bra om man kunde låta skolvärlden vara med och berätta vilka platser de upplever som obehagliga, säger Martin Norkvist.

Två grupper granskade i fjol var sin del av Hudiksvall. En skara gick från centrala Hudiksvall upp mot fängelset, Västra skolan och vidare till Vänortsvägen och scoutstugan. Det var också där som de enades om att det först och främst behövdes insatser. Dels komplettering av gatubelysning och dels röjning av buskar invid gångstråket mellan Västra skolan och Vänortsvägen.

– Vi märkte att scoutstugan var ett kanonställe att stå och gömma sig bakom, så den tog vi genast bort, säger Tony Björklund.

I dag finns det inget lättillgängligt rapporteringssystem, men Tony Björklund har ett förslag som han ska föra fram:

– Kommunen borde göra ett datorsystem på deras hemsida där allmänheten lätt kan lägga in ett mejl. Både synpunkter på ställen de tycker att trygghetsvandringen ska se över, men också så att de kan skriva positiva kommentarer.

Roland Olsson höll i förra året trygghetsvandring. Nästa trygghetsvandring kommer att hållas i sommar eller i början på hösten. Men vem som ska hålla i den är ännu inte klart.

– I vår kommer vi att ha ett möte om vem som blir ordförande för uppdraget, säger Martin Norkvist.

Mer läsning

Annons