Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trött styrelse söker lösning för Ystegården

/
  • Astor Andersson har guidat många busslaster med besökare genom Ystegårns byggnader.

Stiftelsen Ystegårn i Hillsta är i akut behov av förnyelse.
– Vi behöver hitta en helt ny styrelse, säger ordförande Erik Nordin.

Annons

Erik Nordin berättar att stiftelsen haft frågan uppe i stort sett varje styrelsemöte den senaste tiden. Det är inga dramatiska förändringar som ligger bakom, men stiftelsen går back med 30 000–40 000 varje år och det är inte hållbart i längden.

– I flera år har vi sökt en lösning att göra Ystegårn till ett effektivare och bättre besöksmål men ändå uppfylla stiftelsekraven. Men hur man än gör så drar den inte in tillräckligt med pengar. Det är också kulturvård det handlar om och vi har inte fått tillräckligt med gehör från kommunen.

Enligt Erik Nordin finns det en bra och en dålig lösning på problemet. Den dåliga är att stiftelsen avvecklas och att anläggningen säljs med risk att den hamnar i privata händer och inte längre blir tillgänglig för allmänheten.

– Det önskvärda är att en entreprenör köper in sig i stiftelsen och satsar ett kapital.

Bibbi och Astor Andersson är de som i dag sköter verksamheten vid Ystegårn och har hand om gräsklippning, städning, handelsbod, restaurang och kafé samt guidade visningar.

– Vi har inget att klaga på, utom att det varit jobbigt, men det har vi accepterat, säger Astor Andersson och berättar att de blivit en speciell livsstil att sköta verksamheten, särskilt med tanke på att de också bor på platsen.

De driver nu Ystegårn ett år i taget och är beredda på att sköta ruljangsen även i år, men framtiden är oviss.

Mer läsning

Annons