Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje generationen tar över bilfirma i Hudiksvall: "Vi kommer att bygga ut"

Det började med ett helt annat bilmärke, i liten skala på Hamngatan. Nu har tredje generationen tagit över på tredje stället.

Annons

Läs också: Nya lokaler öppnade

– Vi har pratat om det i flera år och vi har drivit bolaget gemensamt i ganska många år, säger Stefan Hedström.

Han tycker att det känns bra att ta över efter pappa Anders. Det har inte funnits någon press att det skulle bli på det viset. I stället är det ett genuint intresse för bilar som ligger bakom, och en vilja att bo på hemorten.

Bilfirman startade 1958 i en källarlokal på Hamngatan. Situationen var totalt annorlunda då, jämfört med dagens moderna bilhallar. Det fanns ingen bilplats under tak. Bilarna stod ute på hamnplan, medan försäljningskontor och reservdelar hölls inomhus.

På hamnplan såldes brittiska BMC, som försåg hudikborna med klassiska märken som Morris Minor och Mini Cooper, känd som hundkojan.

I början på 1980-talet flyttade verksamheten till Södra vägen, där Pizzeria Robertos i dag håller till.

– Pappa trodde inte på flytten, utan var rädd för kostnaderna, men det blev ett lyft. Första helgen vi hade öppet tjänade vi igen resten av årets hyror, minns Anders Hedström.

Men även där blev lokalerna för små. Nya bilar fick stå ute och det var inte hållbart i längden, särskilt inte som konkurrenterna flyttade allt mer av bilförsäljningen inomhus.

1993 gick därför flytten till nuvarande lokaler i Hudiksbacke, där bilföretaget snabbt blev känt, inte minst för den klassiska "paddan" på taket, alltså en bil av modellen Citroën ID 19, årsmodell 1965.

Läs mer: Sightseeing från taket

Flytten skedde vid en tidpunkt då bilförsäljningen på några år rasat till en tredjedel mot tidigare och det blev en tuff start på platsen då kostnaderna minimerades, men det vände snart uppåt igen.

23 år senare siktar Stefan Hedström på en fortsatt utveckling. Nya bilar ska vara inomhus och exponeras i en miljö som generalagenterna bestämmer, vilket kräver ännu större lokaler.

– Vi kommer att bygga ut nybilshallen under våren. Det ska vara klart till mitten av sommaren och det blir 250 nya kvadratmeter i samma stil som vi har nu, avslöjar han.

Far och son är helt överens om att det är avgörande för en bilhandlare att ha god etik och moral för att man ska överleva i branschen. Anders Hedström får frågan vilket råd som är det viktigaste.

– Rådet är att se till att kunden kommer tillbaka. Det är viktigt att man har kunnande och kan stå för vad man säljer och kunna lösa kundens problem när de uppstår, svarar han.

Anders Hedström säger att bildeklarationerna har varit bra för branschen.

– Kunden själv kan avgöra bilens skick, titta på deklarationen och läsa på.

Se också: Ny bilbesiktning till Hudiksvall

Mer läsning