Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse för nätövergrepp – utsatta flickor från Hudiksvall

/
  • 22-åringen satt ihopsjunken mellan sina två försvarare Henrik Olsson Lilja och Björn Rothpfeffer när förhandlingarna startade i Attunda tingsrätt i början av året.

En 22-årig man döms till tre års fängelse för omfattande sexualbrott mot barn via nätet. Åklagarna ville att mannen även skulle fällas för våldtäkt mot barn, men fick inte gehör på den punkten.
Två av de utsatta flickorna är från Hudiksvalls kommun.

Annons

22-åringen från Stockholmsområdet döms för drygt 500 brott. Till de allvarligaste hör 13 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och ett fall av försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Åklagarna hade valt att rubricera flera händelser – där 22-åringen via nätet förmått flera barn att begå sexuella handlingar på sig själva – som våldtäkt mot barn.

Tingsrätten bedömer dock att handlingarna inte "varit jämförliga med samlag" och har därför rubricerat de brotten som sexuella övergrepp mot barn, enligt ett pressmeddelande från Attunda tingsrätt.

– Vi konstaterar att han inte döms för några våldtäkter. Åklagaren ville få det prövat, men tingsrätten har inte gått på den linjen och det tycker jag är rätt, säger 22-åringens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja.

Advokaten Charlotte Nordström är ett av flera målsägandebiträden i målet. Hon är av motsatt åsikt och utgår från att domen kommer att överklagas.

– Är det en penetration så ska det bedömas som våldtäkt mot barn, även om uppmaningen sker över nätet, säger hon.

När förhandlingarna inleddes i Attunda tingsrätt i början av januari berättade 22-åringen hur han sökte sig till allt yngre barn för att bli tillfredsställd och att han gjorde det för att hantera sin ångest.

– När jag fick en bild med sexuellt innehåll fick jag tillfredsställelse, sade han.

Efter flera polisanmälningar om övergrepp på nätet slog polisen till mot mannens bostad i april 2014. Med hjälp av chattloggar i hans mobil identifierades 96 offer, mellan fem och 14 år.

22-åringen använde chatten Kik där han inledde helt vanliga konversationer för att sedan alltmer glida över på sex. Med hjälp av tjat och smicker försökte han förmå offren att skicka nakenfoton och även begå sexuella handlingar på sig själva.

22-åringen ska nu betala skadestånd på totalt 924 000 kronor till 79 av 88 barn som krävt skadestånd. Skadeståndsbeloppen varierar mellan 5 000 och 40 000 kronor.

Vissa barn får inget skadestånd alls eftersom rätten anser att de inte utsatts för en så allvarlig kränkning som krävs för att skadestånd ska dömas ut.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning

Annons