Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trasigt larm försenade hjälp

Personal attackerades av brukare. Fick vänta i femton minuter på hjälp. Hjälpen kan ha fördröjts eftersom larmet inte fungerade som det skulle, nu ska händelsen utredas.

Annons

Personal på ett boende i Hudiksvall ville att en brukare skulle läggas in akut på en psykiatrisk mottagning. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket. Enligt anmälan ville inte den ansvarige läkaren lägga in brukaren, "eftersom inget allvarligt inträffat". Det gjorde det snart.

På kvällen den 17 februari attackerade brukaren en i personalen och försökte ta struptag på honom. Mannen larmade Securitas och övrig nattpersonal men eftersom personsökaren till nattpersonalen inte fungerade som det skulle dröjde det femton minuter innan hjälpen kom. Skulle larmet ha fungerat ordentligt kanske hjälpen skulle ha kunnat komma tidigare.

Under de femton minuter som dröjde innan hjälpen kom försökte den anställde värja sig från den attackerade mannen genom att hålla fast hans armar och ben.

Nu har en anmälan till Arbetsmiljöverket och en polisanmälan om misshandel och våld mot tjänsteman gjorts. Händelsen kommer också att utredas av Hudiksvalls kommun.

- Vi ser allvarligt på det inträffade. Det var en situation då en personals säkerhet var i fara, säger områdeschef Renée Poulsen.

Det är ännu oklart varför det ena larmet inte fungerade. Enligt anmälan hade den anställde flera gånger påpekat att larmet inte fungerade som det skulle. Något som ska ha berott på ett tekniskt fel.

Fungerar larmet idag?

- Jag vet inte. Jag hoppas det, säger Renée Poulsen.

- Det är en av de saker vi håller på att utreda nu.

Mer läsning

Annons