Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trapphuset blir en dödsfälla

/
  • Rökluckan som släpper ut den livsfarliga röken öppnas med hjälp av en vev längst ner i trapphuset. Pär Mossnelid kontrollerar att veven fungerar.
  • Pär Mossnelid från Njutånger jobbar i vanliga fall på räddningstjänsten i Järfälla och skulle ha varit en av de som ryckte ut till dödsbranden i Rinkeby.

Brandsäkerhet är mer aktuellt än någonsin efter helgens dödsbrand i Rinkeby. Pär Mossnelid från Njutånger skulle ha varit en av brandmännen på plats.

Annons

Lördagens lägenhetsbrand i Rinkeby skördade sex liv, varav fem barn, och har väckt känslor över hela landet. På Norrhälsinge räddningstjänst har händelsen diskuterats mycket. Per Mossnelid från Njutånger sitter i lunchrummet och läser de senaste uppgifterna i tidningen. I sommar vikarierar han hemma i Hudiksvall, men i vanliga fall jobbar han på räddningstjänsten i Järfälla. Han skulle ha varit en av de brandmän som ryckt ut till branden i Rinkeby.

- Jag är väldigt tacksam att jag inte var där. Det är alltid extra svårt när barn är inblandade. Jag ringde och pratade med kollegorna på morgonen efter. De hade precis haft genomgång och många var skärrade, berättar han.

Tragedin har satt fokus på brandsäkerhet, särskilt eftersom de omkomna kunde ha överlevt om de inte hade försökt fly via den rökfyllda trappuppgången. I Sverige är de flesta hyreshus konstruerade så att varje lägenhet och trapphus bildar så kallade brandceller. Om en brand startar i en av lägenheterna och trappuppgången fylls av rök så är grannarna säkrast om de stannar kvar i sina lägenheter.

- Det tar minst trettio minuter för en brand att ta sig genom en lägenhetsdörr. Vid det laget har vi hunnit ta oss dit och evakuera folk och släcka elden, säger Martin Eriksson som sitter bredvid Pär Mossnelid i lunchrummet.

Mer läsning

Annons