Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transporter och avfall viktiga framtidsfrågor

/
  • Landstingets miljöcontroller Kent Jonelind visade upp den första miljöbilen i landstinget för landstingsråd Maria Aspers (MP). Den drivs av biogas och kommer att användas av Konst Gävleborg.- Det gäller att vi som är offentliga går före och puffar på utvecklingen, säger Kent Jonelind.
  • Landstingets miljöcontroller Kent Jonelind (till vänster) frågade landstingsråd Maria Aspers om det var försvarbart att bygga nya parkeringshus vid sjukhuset och erbjuda gratis parkering åt de landstingsanställda. Maria Aspers svarade att det kan bli så att man tar ut avgift för att försöka få dem som kan att åka kollektivt, men inget beslut är taget.

Framtidsveckan pågår i just nu i Hudiksvall. På fredagen informerade landstinget sina medarbetare vad de gör för att jobba för bättre miljö och klimat.

Annons

Under framtidsveckan ges lokala aktörer möjlighet att ordna aktiviteter för att visa sina målgrupper hur man valt att jobba för en hållbar verksamhet ur ett miljö- och klimatperspektiv. På Hudiksvalls sjukhus ställde landstingets expertis upp för att informera medarbetare och besökare om hur man jobbar med till exempel kemikalie- och avfallshantering.

Philip Näslund, avfallscontroller, berättade att man nu arbetar hårt på att få avdelningarna att slänga sitt avfall på rätt sätt. Målet är att minska det smittförande/kliniska avfallet med 30 procent till 2013, förra året hade landstinget 128 ton av den sortens avfall. Och att göra sig av med det är inte billigt, 30 000 kronor per ton kostar det. Några kostnader i den posten är behandling, kyl- och frysrum samt transporter av avfall.

- Dyrast är det biologiska avfallet, till exempel ben och armar eller aborter. Det kremeras och ska under hela vägen hanteras etiskt riktigt, säger Philip Näslund.

Ute i sjukhusets foajé hölls under dagen öppna föreläsningar och frågestunder. Landstingsrådet Maria Aspers (MP) sattes i "heta stolen" och fick besvara frågor från både landstingets miljöcontroller Kent Jonelind och från åhörare.

Hon sa att ett av de stora orosmolnen just nu är kemikaliefrågan.

- Det är ett stort hot. Helt nya ämnen som naturen inte varit utsatt för tidigare lagras i djur, människor och växter. Vi vet inte ännu hur det påverkar oss.

För att spara på både kassa och miljö tittar man också nu på alternativet att täcka så mycket som 60 procent av landstingets energibehov med vindkraftsproducerad el.

Stor del av samtalet rörde också om resandet inom landstinget, man har just investerat i sin första biogasbil. Dessutom vill man satsa mer på video- och telefonkonferenser för att minska på bilåkning till möten.

Mer läsning

Annons