Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traktens lucior sprider ljus

/
  • Det var en mäktig syn när ett till synes oändligt luciafölje tågade genom järnverket i Iggesund.
  • Komminister Mats Sundström tände Erika Starks ljuskrona i Enånger.

Mörkret låg tätt utanför den strålkastarupplysta kyrkan i Enånger, inuti sprudlade däremot värmen från alla håll och kanter när årets lucia kröntes.

Annons

Många besökare hade kommit till den upplysta kyrksalen i Enånger för att delta i fredagens traditionsmässiga luciakröning.

Mats Sundström, komminister i Enångers församling, fick som vanligt äran att sända ut lucian och tärnorna i bygden efter ett sedvanligt tal.

– Både lucia och tärnorna gör ett viktigt arbete, att skänka värme, ljus och gemenskap till människor de besöker, säger han.

Själv har han varit med och krönt traktens lucior sedan slutet av 80-talet. Därmed syntes det inget darr på handen när han tände ljusen i luciakronan.

Mer nervös var nog lucian själv, Erika Stark, som till vardags studerar vid Bromangymnasiet. Några minuter innan kröningen var det fortfarande full rulle för henne och tärnorna.

– Det är jätteroligt, men samtidigt nervöst. Man är rädd för att svimma eller att något går fel, säger Erika medan hon får den vita särken uppnålad och ljuskronan ditsatt på huvudet.

– Alla har varit nervösa ända sedan i tisdags när vi började öva på riktigt, berättar Britt-Marie Wallin från luciakommittén, som varit med så länge att hon ser sig själv som en "luciamamma".

Även vid Iggesunds gamla järnverk bjöds det på luciafirande. Där hade nästan hela skolan samlats för att njuta av sitt eget luciafölje – med både tärnor och stjärngossar.

Mer läsning

Annons