Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafiksituation knäckfråga för ny tomt

/
  • Arbetet med Coloramatomtens detaljplan är i full gång, medan den tänkta köparen inte är nöjd med priset.

Mer produktion på Hiab kan leda till trafikproblem vid den nya Coloramatomten. Det blir den svåraste nöten att knäcka i detaljplanen. Därefter är frågan om vem som ska köpa tomten, och till vilket pris.

Annons

Företagaren Jonas Holm, som också är politiskt engagerad för Moderaterna, vill bygga en ny färgaffär på ett område vid Hiab, Coloramatomten. Hiab vill öka produktionen. Det betyder fler transporter till området, och företaget flaggar för framtida trafikproblem i ett yttrande.

– Hur löser vi det, det är den största frågan, säger Jonas Olsson planingenjör på kommunen.

Plan och byggkontoret arbetar nu med att ställa samman synpunkterna som kommit in på förslaget till detaljplan.

Hiab kan använda industrispåret som går vid Malnvägen som en transportlösning. Där inträffar nästa krux. Till exempel finns det inte bommar efter spåret vid hamnen i dag. Jonas Olsson säger att frågan om järnvägen är större än detaljplanen, men det påverkar ändå arbetet.

Banverket har i sitt yttrande om detaljplanen pekat på att om transporterna på industrispåret ökar, kan säkerheten och skyddsnivån behöva ses över.

– Jag tyckte att vi var överens om det, men i skrivelsen de uttryckt sig vagt om att det bör utredas. Jag måste ta kontakt med dem igen, säger Jonas Olsson.

Miljöpartiet skriver i ett yttrande att partiet vill behålla industrispåret till oljehamnen för att det i framtiden ska gå att transportera biobränsle till värmeverket. Jonas Olsson säger att förvaltningen inte kommer att ta upp det som ett förslag. Det finns redan beslut där industrispåret tas bort.

Vem som i slutänden ska köpa tomten är i dag ett frågetecken. Jonas Holm säger att han inte tänker betala 400 kronor kvadratmetern, som tekniska nämnden föreslagit, och han inväntar fullmäktigemötet i mars.

– Jag förväntar mig en politisk diskussion om vad kommunen har för inställning till företagande.

Detaljplanen för Coloramatomten har syftet är att skapa byggrätt för en butiks- partihandelsbyggnad, flytt av vägkorsningar, säkerställa nya tillfartsvägar från Köpmanbergsvägen med mera.

Plan och byggkontoret har på sig till den 23 februari att sammanställa synpunkterna och föreslå förändringar, eftersom arbetsutskottet har möte då.

Mer läsning

Annons