Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikregler ska webbas

/
  • Trafikingenjören Lola Äng är ansvarig för att digitalisera Hudiksvalls kommuns lokala trafikföreskrifter.

Vilka lokala trafikregler gäller på din gata?

Snart kan du få svar via webben.

– Alla föreskrifter ska läggas in i ett digitalt arkiv, säger trafikingenjören Lola Äng.

Annons

Transportstyrelsen har upprättat en rikstäckande databas för landets trafikföreskrifter, RDT. Från den 1 juli, 2010, ska databasen innehålla alla slag av trafikföreskrifter som finns i Sverige. Just nu pågår ett intensivt arbete med att gå igenom trafikreglerna i Hudiksvalls kommun.

– Det är väldigt mycket jobb med detta, säger Lola Äng, som tillsammans med Kenneth Nyberg har ansvaret för att genomföra projektet i Hudiksvalls kommun.

Det innebär att de tillsammans ska digitalisera och precisera över 400 lokala trafikföreskrifter. Sedan januari förra året har arbetet pågått.

Totalt har nio tätorter kontrollerats: Hudiksvall, Iggesund, Delsbo, Sörforsa, Näsviken, Friggesund, Enånger, Njutånger och Bjuråker. Samtliga vägar inom tätorten, oavsett om den varit statlig, privat eller kommunal, har kontrollerats mot pappersliggaren.

Därefter har föreskrifterna digitaliserats och förts in på en digital karta. Sedan dess har arbetet mest gått ut på att kontrollera att alla föreskrifter stämmer överens, att markeringarna på den digitala kartan är placerade på rätt plats och att inget har ändrats sedan inspektionen.

Om trafikföreskrifterna inte rapporteras in i tid upphör föreskrifterna att gälla. Då kan inte någon bötfällas för att bryta mot de specifika reglerna.

– Om vi inte hinner med kan ingen bötfällas. Om det inte finns med i de lokala föreskrifterna finns det ingen regel att bryta mot. Men det här är så nytt och ingen vet hur det kommer att tolkas.

Mer läsning

Annons