Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trådlösa system blir olagliga

/

Kyrkor, konferensanläggningar, skolor och andra som har äldre trådlösa mikrofoner, måste byta ut sina system. Sedan årsskiftet får frekvensbandet inte användas längre.

Annons

Det är trångt i luften. TV, radio och mobiltelefoni måste samsas om utrymmet och dessutom finns det andra trådlösa system som måste få plats, till exempel trådlösa mikrofoner.

Trådlösa mikrofoner har sedan årsskiftet sparkats ut från ett frekvensband dit de tidigare hänvisades. På det frekvensbandet ska mobiltelefonins nästa generation, 4G, ligga.

– Trådlösa mikrofoner blir störda, säger Lennart Ödlund, vd för PA Ljud i Ljusdal.

Han säger att de fått ett hundratal beställningar från kunder som vill uppdatera sina system och hittills har företaget hunnit beta av runt hälften.

Men då har företaget kunder längs hela Norrlandskusten och ned till Eskilstuna. Så det borde innebära att det fortfarande finns många gamla system som måste bytas ut.

Svenska kyrkan har uppmärksammat detta och informerat församlingarna. I Hudiksvall-Idenor är till exempel nya trådlösa system på gång.

Men i Hälsingtuna-Rogsta tänker fastighetschef Leif Berglund avvakta. I nuläget känns framtiden osäker.

I församlingen finns cirka åtta trådlösa mikrofoner och headset, som de bara haft mellan ett och fyra år och egentligen inte behöver bytas. Att byta ut allt skulle kunna kosta runt 50 000 kronor.

– Det är inget vidare. Frågan är om man ska gå tillbaka till kabel, säger han och tänker på att det skulle bli billigare om de åtminstone använde kabel till mikrofonerna.

Lennart Ödlund säger att de prioriterar städerna, där det i dagsläget är större risk för störningar.

– Mitt ute i skogen är det ingen risk för störningar den närmaste tiden.

Mer läsning

Annons