Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Totalstopp för vindkraft

/
  • Gunnar Grenholm företräder markägare som har skog vid Järnblästen norr om norra Delle.

– Markberedningsföretag såg fram emot en vindkraftutbyggnad i Hudiksvall, som skulle ta över efter E4-bygget. Kommunens veto innebär i praktiken totalstopp för vindkraft.

Annons

Det säger Gunnar Grenholm, Hudiksvall , talesman för markägare i området vid Järnblästen norr om norra Dellen. Där hade företagen Nordisk vindkraft och Eolus planer att bygga ett stort vindkraftområde på platån. Markägarna där har gått samman för att förhandla med vindkraftbolagen.

– 61 vindkraftverk planerades vid Järnblästen i Hudiksvall. Nu får det bara byggas 2-3 verk. På Nordanstigs sida ville man bygga 20 verk och där blir det högst 12, säger Gunnar Grenholm. Entreprenörer och företag hade hoppats på att vindkraftutbyggnaden. Den skulle ha skapat många nya jobb. Hudiksvalls kommun kommer att hamna på efterkälken. Men jag är övertygad om att vindkraften byggs i det här området så småningom.

Hudiksvalls kommunstyrelse beslutade i torsdags att inga vindkraftsområden får byggas inom kustbandet, den kustnära kulturbygden, centralbygden, Dellenbygden, Fäbodskogarna och Svågadalen.

– Beskrivningen innebär ju inga klara ekonomiska gränser. Vad är egentligen fäbodskogarna? Det finns fäbodvallar överallt i Hälsingland, säger Gunnar Grenholm.

Han beskriver kommunstyrelsens tillåtna vindkraftområdena så här:

– Ett område ligger till havs vid Gretas klackar. Det finns ingen teknik i dag för havsbaserad vindkraft på våra breddgrader. Ett annat område ligger vid Helsen, alltför nära försvarets militärmast i Nianfors. Ett område ligger vid Glafsberget i Harmånger. Där finns det hittills inget byggintresse och så dessa två-tre kraftverken som är kvar vid Järnblästen, konstaterar Gunnar Grenholm.

Han är också kritisk att det är så stor skillnad mellan kartan och landskapsanalysen vid samrådsförfarandet och kommunstyrelsens utställningsalternativ, och att det inte ska bli något nytt samråd.

– Vi markägare tycker att det är fel att sommarstugeägare ska få bestämma vad vi markägarna ska få göra med vår mark, säger Gunnar Grenholm.

Kent Sjöberg, Norrbo, kristdemokrat i kommunstyrelsen, röstade emot vindkraftbeslutet i Hudiksvall.

– Jag gruvar mig också för en ändrad landskapsbilden, men för mig väger klimathotet tyngre. Jag är för vindkraftutbyggnad, säger Kent Sjöberg.

Hella Nordström vid Nordisk vindkraft, som är ett av de företag som planerade utbyggnaden av vindkraft vid Järnblästen, var åhörare vid kommunstyrelsens veto-sammanträde på torsdagen.

– Vi får se vad det här kommunala beslutet leder till för vår del. Vi har inte tagit ställning till det ännu. Nordisk vindkraft har haft fyra mätmaster i området och det är bra vindförhållande där. Vi ville också bygga vindkraft i Glombo, men där har det också blivit nej.

Den borgerliga regeringen ger kommunerna veto om vindkraftutbyggnaden.

Socialdemokratiska partiet har däremot lagt fram program med konkreta åtgärder för att göra det lättare att bygga ut vindkraften. Partiet vill bland annat stoppa det kommunala veto som man anser kan stoppa byggplaner av vindkraftverk.

Mer läsning

Annons