Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torparpojken som blev doktor

/
  • Karl-Erik Nordlund, Bengt Nordlund och Leif Persson kom till museet för att överlämna materialet.
  • Lars Nylander, förste antikvarie på Hudiksvalls museum och informatören Jan-Olov Nyström har fått en del att titta på.
  • Ett porträtt av Jon Olof Nordlund målades 1938.

Det här är historien om den fattige torparsonen Jon Olof Nordlund från Gnarp som gjorde en klassresa utöver det vanliga.
Om ett livsöde där Läroverket i Hudiksvall kom att spela en central roll.

Annons

Egentligen skulle livsödet varit förutbestämt för den pojke som 1877 fötts på Bymogarna i Gnarp.

Men ett fysiskt handikapp kombinerat med en sällsynt intelligens och envishet öppnade på den tiden oväntade dörrar för honom.

Läs mer: Ungdomar berättar om sin hembygd

Men för att ta det från början: När äldste brodern Sven-Erik avled skulle jordbrukets övertagande övergå till näst äldste sonen. Eftersom Jon Olof var född med klumpfot ansåg föräldrarna honom oduglig att sköta ett jordbruk. Men han ansågs vara begåvad och därför ville föräldrarna att han skulle få chansen att läsa vidare.

För att kunna finansiera sonens studier tog hans pappa ett lån på 1 000 kronor av sin svärmor. Pengar som skulle finansiera inackordering, terminsavgifter, studier och mat.

Hur han tog sig till Hudiksvall vet ingen i dag. Men förmodligen åkte hans med häst till Bergsjö och sedan med järnväg till Hudiksvall.

Jon Olof levde sparsamt och kunde köpa såväl byxor och väst till priset av 18 kronor när det var dags för studentexamen.

Studierna gick så bra att han kunde och ville fortsätta läsa på universitetet i Uppsala.

1909 blev han filosofie doktor och två år senare anställdes han vid Hudiksvalls läroverk som lektor.

Då hade han även hunnit med att delta i en expedition till Spetsbergen som ledde till at Jon Olof Nordlund gav ut en skrift på franska.

Läs mer: Ny utställning: Se det textila kulturarvet på annat sätt

Jon Olofs doktorsavhandling, En stjärnas vandring", skrevs dock på tyska.

Under hela sitt liv var Jon Olof Nordlund nykterist. Något som tydligt framgår på de krognoter som återfunnits och där det specificerats att han druckit mjölk.

Tjänsten vid Läroverket i Hudiksvall behöll Jon Olof Nordlund fram tills att han i oktober 1940 avled vid 63 års ålder.

Under de sista åren av sitt liv arbetade även Jon Olof Nordlund tillsammans med Johannes Öster från Eksjö med att fältstudier i Gnarp.

Resultatet av detta arbete resulterade i en skrift som naturförhållandena i Gnarp. Den geologiska karta som fortfarande används sammanställdes efter Jon Olof Nordlunds död av Johannes Öster.

Nu har Hälsinglands museum fått ett synnerligen spännande livsöde dokumenterat av släktingarna till Jon Olof Nordlund som var andra barnet av fyra till föräldrarna Anders Nordlund och Margareta Svensdotter.

– Det här är ett fantastiskt material, säger Lars Nylander, 1:e antikvarie på Hälsinglands museum.

Eftersom Jon Olof Nordlund aldrig skaffade någon familj delades hans kvarlåtenskap till de släktingar som nu samlat ihop materialet och skänkt det till museet.

Karl-Erik Nordlund från Gnarp, Bengt Nordlund från Karlstad och Leif Persson från Hudiksvall överlämnade såväl all skriftlig dokumentation som ett porträtt av Jon Olof Nordlund.

Läs också: De glömda lägren

Mer läsning

Annons