Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tornets skador mindre än väntat

/
  • En bidragande orsak till rötskadorna under plåten, är äldre dagars renoveringsteknik. När korset och kulan skulle förgyllas vid en tidigare uppsnyggning, fick målaren klättra ut genom en lucka i tornspiran, berättar entreprenören Jonas Karlsson. För att ta sig upp till toppen använde målaren så kallade stegjärn, som slogs igenom plåten och fungerade som stegpinnar. I de hålen har regnvatten trängt in och förstört träet.
  • Jimmy Bodin hamrar fast perforerad masonit på träet, innan den nya kopparplåten ska läggas på.
  • Utsikten från det drygt 50 meter höga kyrktornet.

Med utsikt över hela Hudiksvall arbetar Jonas Karlsson och hans kollegor med att byta ut murket trä och sprucken kopparplåt, när tornet i Jakobs kyrka ska renoveras.

Annons

Högt uppe i Jakobs kyrkas torn skalas nu den grönpatinerade kopparplåten av för att ersättas av ny. Träet under plåten besiktigas vart eftersom den gamla plåten plockas ned. Till kyrkans stora glädje är de befarade rötskadorna mindre omfattande än väntat.

- Nu har vi bara börjat riva, men av det jag har sett så är det väldigt lite som är skadat. Det handlar inte om mer än ett par kvadratmeter som vi behövt byta ut, säger Jonas Karlsson från företaget Cityplåt i Umeå.

De nya kopparplåtarna är i betydligt mindre format än de gamla, för att nya rötskador ska undvikas, berättar Jonas Karlsson. De gamla, större plåtarna har nämligen rört sig när vinden tagit i, och på så sätt har det uppstått sprickor som regnvatten trängt in i.

Mer läsning

Annons