Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppdiplomat på turné

/
  • Särskilt inbjudna gäster fick tillfälle att mingla med Jan Eliasson en stund innan framträdandet på Folkets Hus.

Han har farit i diplomatisk skytteltrafik över hela jorden, men på tisdagen landade Jan Eliasson för första gången i Hudiksvall.

Annons

Runt 500 personer hade kommit till Folkets Hus för att höra hans reflektioner på temat Sverige i världen – världen i Sverige.

– Det är viktigt att internationaliseringen inte blir ett problem som grumliga krafter använder till sin fördel, utan att synen på samarbete utvecklas och att folk tar till sig det fina i internationaliseringen, säger Jan Eliasson vid ett möte med tidningen innan träffen med sparbanksgästerna.

Jan Eliasson tycker att vi bättre borde ta tillvara samarbetet mellan de nordiska länderna i till exempel Östersjöfrågan.

Den långa fredsperioden i Norden har lett till att länderna fått en speciell ställning som medlare i ett stort antal konflikter. Samarbetet mellan EU-länderna har också gett EU tyngd som fredsmäklare.

– Europasamarbetet är en stor framgångshistoria. Det är bara 65 år sedan stora länder som Frankrike och Tyskland låg i krig med varandra, en situation som är helt otänkbar i dag, konstaterar Jan Eliasson.

Mer läsning

Annons