Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåring frikänns från misshandel på cruising – agerade i nödvärn

Två män började bråka på en cruising i Delsbo.
Det slutade med att en av männen hamnade på sjukhus med allvarliga skador.
Mannen som slog frias helt från anklagelserna i Hudiksvalls tingsrätt.

Annons

Läs mer: Nyheter från Hudiksvall

Åklagaren yrkade att en man i äldre tonåren, från Hudiksvalls kommun, skulle fällas för grov misshandel, efter bråket som inträffade i maj förra året.

Målsägaren, som är en man i 25-årsåldern från Hudiksvalls kommun, har själv inga minnesbilder av händelsen. Enligt honom själv beror det troligtvis på det våld han utsattes för.

Enligt den åtalade, som ska ha varit nykter, var målsägaren kraftigt berusad och raglade fram. Mannen började sedan provocera den åtalade tonåringen och hans sällskap, påstår han.

Ett slagsmål utbröt efter att mannen ska ha måttat ett slag. Tonåringen svarade då med att sparka och brotta omkull den äldre, när han kände sig hotad. Det hela slutade med att tonåringen stående delade ut två hårda knytnävsslag mot den äldre mannen som låg ned, enligt vittnesuppgifter.

Läs också: Misshandeln kostade honom nästan livet – nu får han ersättning

Mannen i 25-årsåldern hamnade på sjukhus med sårskador, hål i trumhinnan, två frakturer på käken och en minimal blödning i skallens inre.

Den åtalades advokat hävdade att hans klient agerade i nödvärn. Därför blev det upp till åklagaren att visa att tonåringen inte agerade i nödvärn.

Tingsrätten bedömer att den åtalade tonåringen tillfogat mannens skador genom två hårda knytnävsslag, detta enligt flera vittnesmål.

Däremot är det inte styrkt hur bråket började, vilket kan ses som en brist i utredningen, enligt tingsrätten. Den åtalade tonåringen och en kamrat till honom har dock lämnat samstämmiga uppgifter om att bråket började när målsägaren ofredade kamraten, och sedan riktade sin aggressivitet mot den åtalade tonåringen.

Tingsrätten bedömer att det våld som den åtalade mannen använt sig av när han slog den liggande mannen är oförsvarligt. Däremot anses våldet ha brukats under så pass kort tid och i ett uppjagat tillstånd, samt ha avbrutits när ett vittne skrek till honom att han skulle sluta. Åtalet ogillas därför av tingsrätten.

"Tingsrätten finner, med hänsyn till den nu anförda, hans ungdom och vad som i övrigt framkommit angående hans person, att omständigheterna varit sådana att han svårligen kunnat besinna sig", skriver tingsrätten i domen.

Läs även: Personal attackerades på asylboende: "Allt tyder på att de misstänkta var berusade"

Mer läsning

Annons