Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomgångskörning ett problem för hyresgäster

/
  • Sara Jonsson med dottern Siri och grannen Mats Nordgren störs av att inte alla respekterar förbudet mot tomgångskörning. – Jag kan tänka mig att sopbilar behöver ha sina motorer igång för att sköta mekaniken, men kylaggregat går det sannolikt att slå av en kort stund, säger Mats Nordgren.

Sara Jonsson och Mats Nordgren är grannar och bor centralt i Hudiksvall, i lägenheter på taket i huset som bland annat inhyser Hemköp och Systembolaget. Fordon som står utanför hyreshuset och kör på tomgång är ett problem för dem, både på grund av avgaser och oljud.

Annons

Mats Nordgren har bott i huset i snart nio år och när han hade bott där ett tag vände han sig till kommunen för att få hjälp med problemet. Då sattes det upp en förbudsskylt mot tomgångskörning. Det har dock inte löst problemet helt.

– Jag störs egentligen mest av ljudet, säger Sara, som just nu är mammaledig med tre månader gamla Siri.

Hon berättar att det inte sällan är tidigt på morgonen som bilar, oftast handlar det om lastbilar, står på tomgång. Det finns även andra hälsorisker med tomgångskörning. Mätningar som Miljökontoret har gjort visar att halten av det cancerframkallande ämnet bensen ligger precis på gränsen till kommunens miljömål. Och det syns också att luften är dålig.

– Vi har ventiler, men öppnar man dem så samlas det svart sot på fönsterbrädan, säger Mats Nordgren.

Eje Frisk, butikschef för Hemköp i Hudiksvall, säger att det inte ska vara så att lastbilarna står på tomgång när varorna lastas ur.

– De ska inte ha sina bilar på, däremot måste kylaggregatet vara på eftersom kylkedjan inte får brytas. Men om folk har synpunkter får de höra av sig till mig, säger han.

Mer läsning

Annons