Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Brolin: Varje år längtar jag efter Hälsingland

/

Med en karriär som fotbollsproffs har jag haft privilegiet att få se mycket av världen. Men varje sommar längtar jag efter att få återvända till mina rötter. Till mitt Hälsingland.

Annons

När sommaren åter nalkas, njuter jag av att få bege mig tillbaka till min barndom. Trots att jag sett mycket av världen under min tid som fotbollsspelare, och trots att jag numera bor i Stockholm, är Hälsingland alltid hemma.

Läs också: Tomas Brolin laddar i Hudik – och tippar utgången av EM

Jag är född och uppvuxen i Hudiksvall. När jag var sex år gick flytten till Näsviken. Det var också där jag började spela fotboll. Vid tio års ålder flyttade vi tillbaka till Hudik, till Finflo där blev jag kvar till femtonårsåldern. Då var det dags för fotbollsgymnasiet i Sundsvall.

Efter det väntade spel ute i vida världen och när jag fyllt 20 gick flyttlasset till Italien och Parma. 1994 var en sommar som jag minns med värme. Och inte bara för att det var så varmt just då. Minnena från VM i USA känns fortfarande nära.

Det var en magisk sommar, då hela Sverige satt uppe om nätterna och följde landslagets marsch mot ett VM-brons. Det skapade en stor boom för svensk fotboll och när vi nu blickar fram mot EM-slutspelet i Frankrike, hoppas jag att det svenska laget ska kunna åstadkomma något liknande. Det vore fantastiskt kul.

Det är viktigt för oss att nå de här stora mästerskapen, och förhoppningsvis kunna gå långt. Det är klart att det kommer att bli svårt, det är många faktorer som spelar in, men det vi gjorde 1994 kan säkert upprepas igen.

Något som jag är väldigt stolt över är våra år med Finflo Cup, en fotbollsturnering som jag och alla engagerade Finflo-bor arrangerade tillsammans, på vår barndoms fotbollsplaner hemma i Hälsingland.

Finflo Cup var då ett av Hälsinglands största idrottsarrangemang och jag minns 1994, efter VM i USA, när vi emottogs av över 10 000 personer, som kommit ut för att se oss spela på den lilla fotbollsplanen utanför mitt barndomshem. Vi arrangerade Finflo Cup i tio år, fram till 2001 när vi, efter jubileet, valde att sluta när vi låg på topp.

Jag återvänder till mitt Hälsingland så fort jag får möjlighet. Så klart på sommaren, men också vintertid. Det blir ett sätt att återuppta bekantskapen med vänner, att få träffa och umgås med familjen. Att äta mammas mat. Få lugnet och friden.

En självklarhet för mig är midsommar. Då besöker jag alltid travet på Hagmyren. Jag tycker att det är en jättefin tradition där man kan ta med sig picknickkorgen, hoppas på att solen skiner och sitta i gräset och njuta av tävlingarna.

Malnbaden i Hudik är ett annat smultronställe för mig. Det är inte många andra platser som kan erbjuda sådana fina stränder och möjligheter, nästan mitt inne i staden.

Att åka ut till Hölick, njuta av och uppleva den vackra naturen och miljön, är något annat som jag alltid försöker hinna med. Det är alltid en skön känsla att få komma hem.

Nu ser jag fram mot ännu en sommar i Hälsingland. I år hoppas jag att, denna gång som supporter, få oförglömliga minnen från ett nytt framgångsrikt fotbolls-slutspel för vårt landslag.

Ha en trevlig sommar!

Tomas Brolin

Tomas Brolin, före detta fotbollsspelare från Hudiksvall, mittfältare/anfallare som under första halvan av 90-talet rankades som Sveriges bästa fotbollsspelare. Han ansågs vara en av dem som gjorde att landslaget kunde ta VM-brons i USA 1994. Idag arbetar Tomas Brolin mest i sitt eget företag Twinner.

Mer läsning

Annons