Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog med Mexiko till hembygden

/
  • Vännerna från Mexiko följde med när Tess skulle driva restaurang. Från vänster Yeni Ibarra, Ariadne Santin, Gustavo Nani, Reubin Hendricks och Shai David.
  • – Mina vänner litar på mig och vet att när jag gör något lyckas det. Därför tror jag att de valde att följa med till Långvind, säger Tess Fredriksson.

Hon har jobbat på land och i vatten över hela världen, men återvände i somras till hembygden. Med kom också kompisarna från Mexiko.

Annons

Forsen vid Långvindsbruk dämpar ljudmattan från förberedelserna inför kvällens musikevenemang på kafé Bränneriet.

– Kan alla komma? frågar Tess Fredriksson restaurangpersonalen på sin komradio.

Att säga att Tess Fredriksson har många järn i elden är måhända en dålig ordvits i passande miljö. Kafé Bränneriet och omgivande byggnader har anknytning till det svenska järnbruket. Fram till slutet på 1800-talet gick masugnarna varma i Långvinds bruk.

Tess Fredriksson växte upp i Njutånger och arbetade på BOP visuell kommunikation i Hudiksvall innan en önskan om att lära sig spanska förde henne till Mexiko. Hon blev kvar i Mexiko och arbetade som dykinstruktör, något som var allt annat än en räkmacka.

– En gång pekade någon en k-pist mot mitt huvud när vi kom upp ur vattnet från en dykning. Jag bad dem att ta det lugnt, eftersom vi hade flera kunder med oss på guidningen, berättar hon.

Hon har sedan dess arbetat med tursim och marknadsföring i Thailand, Karibien och Kanada.

– Jag kommer från en kommunalarbetarfamilj och har kämpat mig fram, säger hon.

Viljan av att aldrig ge upp förde henne till Åre och skid-VM 2007. Då arbetade hon som projektledare för tv-sändningarna tillsammans med Bengt Olof Persson från BOP. För några år sedan tog brodern till Bengt Olof, Mats, kontakt med henne.

– Han var administratör för Långvinds bruksmiljöförening och undrade om jag hade lust att driva Kafé Bränneriet. I potten fanns även en jaktvecka.

Tess Fredriksson drev kaféet under somrarna 2007 och 2008. De senaste åren har hon studerat neurovetenskap vid Stockholms universitet och Karolinska institutet. Den här sommaren är hon tillbaka i Långvind tillsammans med sin styvson Reubin och flera vänner från Mexiko.

– De är min familj. Gustavo är som en bror för mig och i Mexiko blev hans föräldrar också mina föräldrar.

Restaurangen serverar mexikansk mat med svenska influenser.

– Tiden är inne för mexikansk mat. Ariadne och Yeni drev en restaurang i staden Cozumel på Yucatánhalvön och när jag undrade om de ville driva en restaurang i Långvind följde de med.

Till hösten fortsätter hon studierna i neurovetenskap. Målet är att arbeta som medical science liaison, en sorts brobyggare mellan vård och läkemedelsindustri. Hon har också planer på att öppna en mexikansk restaurang i Stockholm.

– Många ångrar sig på dödsbädden. Jag har levt och lever det liv jag vill, säger Tess Fredriksson.

Mer läsning

Annons