Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna i mappen berättar

- Jag ångrade mig typ på en gång. Jag skickade bara en enda bild, men det är det man inte fattar. Det spelar ingen roll om det är en bild eller flera, det kan förstöra hela ens liv.

Annons

- Ja, tänk när jag ska söka jobb i framtiden. Jag får inte jobbet om min arbetsgivare ser de där bilderna på mig. Bilden på mig är typ som jag ser ut nu, med vanligt linne, men ihop med de andra bilderna – vissa är verkligen vulgära – ser det ändå väldigt illa ut.

- Min mamma har varnat mig hur många gånger som helst, men man tror inte att något sådant här kan hända. Jag säger bara det – lita inte på någon. Inte ens din pojkvän...

Citaten är från några av de tjejer vars bilder hamnat i mappen. De tog bilder av sig själva, oftast på uppmaning av en pojkvän eller flirt, och skickade dem sedan till dem i största förtroende. Vissa av tjejerna var nakna på bilderna, andra hade kläder på men kanske antog en sexig pose. Andra tjejer har bara hamnat i mappen med en bild där de till exempel hoppar från en brygga.

Mappen har sedan spritts inte bara bland klasskompisar utan över hela Sverige och världen. Googlar man efter mappen dyker den upp bland resultat från grova porrsidor

Det som har hänt med de spridda bilderna är ett typiskt och tyvärr inte ovanligt resultat av vad som kan hända när ungdomar inte förstår riskerna med hur de hanterar bilder på sociala medier.

- Det är ju det att ungdomarna inte förstår att de finns där för alltid, man önskar att någon talat om det för dem innan det händer, säger Josef Wiklund, chef för den brottsförebyggande enheten i norra Hälsingland.

Mer läsning

Annons