Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tisdagsvandring vid Kösen

/
  • I dag är Sven Eriksson vandringsledare. Han flyttade till Lumnäs från Småland för 6 år sedan och tycker att vandringarna är ett bra sätt att lära känna sin bygd.
  • Det är blött uppe på Rödmyra efter den sista tidens regnande. Myggen stortrivs.
  • Inger Norin rullar på lite myggmedel innan turen fortsätter ner mot Kösen.
  • Britta Lindblad uppskattar tisdagsvandringen eftersom hon då kan ta tillvara på den ljusa tiden.
  • - Man går inte ut i skogen på kvällarna annars. Därför är det bra med de här turerna, säger Gunnel Carlsson.

Gemenskap, natur, motion, lite närhistoria och en god kopp kaffe. Allt det får man om man följer med på tisdagstur med Friluftsfrämjandet.

Annons

I tisdags gick turen till sjön Kösen vid Lumnäs i Forsa. Mellan 20 och 30 vandrare har samlats och man håller som bäst på att packa det nödvändiga i sina ryggsäckar.

- Men idag har jag glömt det viktigaste, mina vandringsstavar, säger Gunnel Carlsson från Hudiksvall.

Men hon har kommit ihåg allt det andra som hon i regel har med sig på promenaderna: kaffetermos och macka, telefon och regnponscho.

- Och ett gott humör vill vi ha. Inte ens när det spöregnar är vi på dåligt humör, det brukar vara jätteroligt ändå.

Gunnel Carlsson brukar gå turer med Friluftsfrämjandet i Hudiksvall vintertid, men hon hakar på lokalavdelningen i Forsa under sommaren.

- För mig som bor i stan är det här ett bra sätt att lära mig om bygderna runtomkring. Förra tisdagen gick vi genom bland annat Trogsta, Sörviksta och sedan ner till Funstasjön. Axel berättade om saker som funnits där förr i tiden och om jordbrukarna i trakten. Det är kulturellt också det här förstår du, säger hon och skrattar.

Axel heter Persson i efternamn och han ska ge deltagarna en bit historia om området man befinner sig i även i dag. Den här har han fått reda på genom släktforskning. Det har visat sig att han har en präst längre bak i släktleden och prästen hade något slags samband med ön ute i Kösen. Lite senare tar dagens vandringsledare Sven Eriksson en paus i skogen för att vänta in alla. Myggstiften åker fram och skickas runt innan man går vidare ner mot ängen vid sjön. Där ska termosen plockas fram och Axel Persson ska avslöja historien om prästen på ön i Kösen.

Mer läsning

Annons