Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio vänner för livet

/
  • De har varit vänner sedan ungdomen. Inga Larsson, Ingrid Lindh, Karin Svedman, Karin Olsson, Ann-Marie Hodell och Anna Hall tar för sig vid bordet.
  • Karin Svedman, Kerstin Lundin, Britta Markgren och Lilian Persson har slagit sig ner i soffan.

Tio damer i 70-årsåldern träffades hemma hos Ann-Marie Hodell i Hudiksvall på fredagskvällen. Det var inte första gången de sågs. Vänskapen började på 1940-talet och har hållit i sig sen dess.

Annons

– Vi var tillsammans i redan i småskolan, berättar Ann-Marie Hodell. När vi hade familj och barn hemma så träffades vi inte så ofta. När vi började fylla 50 år så bestämde vi oss för att gå på restaurang och fira varandra och bjuda jubilaren på middag. Den här gången fyller Inga Larsson 75 år och då är vi hemma hos mig och har beställt hem mat från en restaurang.

Damerna tycker att det är en fördel att vara i hemmiljö för då hinner de prata med fler än den som sitter bredvid vid bordet. Tio damer mellan 73 och 78 år har verkligen en del att prata om, helst blir det om gamla tider. Barn och familj har de redan bra koll på så det behöver inte avhandlas.

Britta Markgren och Inga Larsson har varit vänner och umgåtts sedan de var tre år. De gick också i den numera rivna småskolan i Björka som är en gemensam nämnare för de flesta av dem. Det enda som finns kvar av skolan i dag är två grindstolpar.

Någon syjunta är det inte fråga om. Ingen har med sig handarbete. Det viktigaste är att prata och det skrattas en hel del när minnen från 1940-talet dryftas. De minns när den första bananen delades ut under kriget, sparktåget som hamnade i diket och mycket annat roligt som hände förr.

– Vem vet hur länge vi får ha varandra, säger Ann-Marie Hodell.

De som träffas är Inga Larsson, Ann-Marie Hodell, Karin Olsson, Elsy Svensson, Karin Svedman, Kerstin Lundin, Britta Markgren, Lilian Persson, Anna Hall och Ingrid Lind.

Mer läsning

Annons