Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmerstocken i Iggesund blev boende för ensamkommande utan bygglov – kommunen får betala avgift

Det brådskade med att bygga om Timmerstocken i Iggesund till boende för ensamkommande flyktingbarn. Men bygglov saknades och nu blir det straffavgift.

Annons

Läs även: Fullt på Hudiksvalls HVB-hem

För över ett år sedan började kommunen bygga om Timmerstocken till bostäder. I april i fjol togs fastigheten i bruk.

Men först i december fanns ett bygglov.

Den här felaktiga tågordningen kostar nu tekniska kontoret 380 094 kronor i en byggsanktionsavgift. Det har byggnadsnämnden beslutat.

– Vi har absolut gjort fel och får ta sanktionsavgiften, säger fastighetschef Charlotta Butler.

Hon förklarar att det var brådskande att kommunen fick fram boenden för flyktingar och det samhällsintresset gjorde att det blev som det blev, det vill säga att huset togs i bruk innan det fanns ett bygglov.

Läs även: Tillfälliga boenden för ensamkommande barn

Själva renoveringen av badrummen krävde i sig inget bygglov, men däremot för att ändra husets användning från kontor till boende. Därmed ska byggherren ha både startbesked innan arbetet sätts i gång och slutbesked innan huset får börja användas.

Bygglovet söktes redan i oktober 2014. Men först i mars året därpå blev ansökan komplett, enligt byggnadsnämnden. Då var byggarbetet redan i gång och i april togs huset i bruk.

Sedan dröjde det till december innan nämnden gav sitt bygglov, alltså över ett år efter det att ansökan gjorde. Eller i vart fall nio månader efter att ansökan var komplett.

Det är känt att byggkontoret under året har släpat efter med bygglovsärendena, men Charlotta Butler är ändå kritisk till hur bygglovet har hanterats och uppger att de fått olika besked under resans gång, till exempel om vad ansökan måste innehålla och när den blev komplett.

– Visst kan vi ha gjort fel, säger nämndens ordförande Olle Borgström, men tillägger att byggkontoret inte fått in efterfrågade handlingar i tid.

Och framför allt går det inte att komma ifrån att tekniska brutit mot lagen.

– Det är jag väldigt kritisk till, säger han.

Att bygglovet tog för lång tid skulle kunna vara orsak att sänka sanktionsavgiften, men nämnden anser att felet begicks innan det ens hade gått tio veckor från komplett ansökan.

Läs även: Nytt hem för flyktingbarn

Frågan om ett brådskande samhällsintresse, som boende för ensamkommande flyktingbarn, skulle vara en förmildrande omständighet har inte prövats i domstol, enligt nämnden.

Nämnden anser att tekniska förvaltningen måste ha god kännedom om lagen och därför medvetet måste ha gjort fel, eller åtminstone agerat grovt oaktsamt. Därför finns det inte skäl att sänka sanktionsavgiften.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons