Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillfälliga boenden för ensamkommande barn

/
  • Den omdiskuterade tomten på Övernäsvägen i Näsviken kan på nytt bli bebyggd av Hudiksvallsbostäder.

Nya bostäder i Näsviken och tillfälliga moduler i Sofiedal kan bli lösningen på boende för ensamkommande flyktingbarn i Hudiksvall.

Annons

Läs mer: Flyktingar - så delas de in av myndigheterna

– Det är ingen quick fix, men vi vill ha i gång det här så snabbt som möjligt, säger kommunalrådet Mikael Löthstam (S) vid Hudiksvalls kommun.

Kommunen har ett avtal om att ta emot 30 ensamkommande barn, men för två veckor sedan hade det kommit 154 barn och i slutet av förra veckan var siffran närmare 160 barn. Det finns inte plats åt alla dem inom Hudiksvalls kommun, så boenden hyrs in till emellanåt kostnader som ligger över 2 000 kronor per dygn.

Om barnen i stället får ett boende någonstans i Hudiksvalls kommun kan dygnskostnaden sänkas betydligt. Dessutom kan kommunen få bättre kontroll över kvalitet i omhändertagandet.

På Sofiedal vill kommunens planutskott därför att det ska hyras in moduler som kan fungera som stödboende för ensamkommande flyktingbarn under en tidsbegränsad period.

Läs mer: Snuvad på tomten när kommunen ändrade sig

I Näsviken handlar det om att planutskottet vill att Hudiksvallsbostäder sätter upp bostäder som kan användas även efter att flyktingströmmarna minskat. Tanken är att be Hudiksvallsbostäder att sätta upp 20-25 lägenheter för blockförhyrning på Övernäsvägen i Näsviken.

Där finns det nämligen redan en detaljplan som medger byggande och vad som återstår är att söka bygglov.

Läs mer: Tomtköpet i Näsviken drog ut på tiden

– Det tar ju tid att få leveranserna, så när bygglovet väl är klart kanske husen är här men det ligger ju sex eller tolv månader bort i tiden, säger Mikael Löthstam (S).

Hudiksvalls kommun hoppas på att Migrationsverket kan hjälpa till att finansiera investeringen i boende för ensamkommande flyktingbarn, men om det slutligen blir så är ännu oklart.

Läs också: Femtusen per dygn: "Ensamkommande har blivit en affärsmarknad"

Mer läsning

Annons