Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av lidande och uppståndelse

/

Långfredagen är en lidandets dag. I det katolska kapellet i Forsa möter vi katolikerna Alice Palm, Elisabeth Andersson och Per-Olof Andersson för att tala om korsvägsandakten.

Annons

En lykta lyser i katolska kapellet i Forsa. Det röda skenet förenar katolikerna här med katoliker i hela världen, hela året. På långfredagens eftermiddag slås emellertid strömbrytaren av. Precis som miljontals strömbrytare, oljelampor och ljus släcks världen över – till minne av Jesu lidande på korset.

På väggarna runt om i kapellet sitter fjorton tavlor. Var och en av dem visar etapper på Jesu väg på Via Dolorosa, lidandets väg från Pilatus domstol till gravläggningen efter korsfästelsen. På långfredagen kommer katolikerna Alice Palm, Elisabeth Andersson och Per-Olof Andersson vandra längs med väggarna i Forsa kapell, stanna vid varje station och läsa ur korsvägsandakten.

- Här ser man hur Jesus faller för tredje gången, säger Per-Olof Andersson och visar den nionde tavlan.

- Alla de här tavlornas berättelser kan kopplas till våra egna liv. Även om vi faller, så ska vi inte bli liggande, fyller hans hustru Elisabeth Andersson i.

Mer läsning

Annons