Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testar nya brandskum

I efterdyningarna av Hamrebranden testar Norrhälsinge räddningskår nya och miljövänligare brandsläckningsmedel till sin nya brandbil. Ett bra initiativ tycker miljöskyddschef Margareta Eiserman

Annons

Läs mer: Fel släckskum vid Hamrebrand

– Tekniken för att släcka bränder utvecklas ständigt och när det gäller tillsatser vill vi ha så effektiva och miljövänliga som möjligt, säger räddningschef Lennart Juhlin vid Norrhälsinge räddningskår.

Förutom på kemikalier och bränslen handlar all brandbekämpning om vattnets kylande effekt. Olika munstycken syftar till att fördela vattnet och olika besprutningstekniker handlar om att begränsa vattenförbrukningen med bibehållen effekt.

Men det finns också uppemot ett trettiotal produkter som kan blandas i vattnet för att öka den kylande effekten. I samband med att räddningstjänsten för första gången på tre år eldade upp en byggnad i övningssyfte testades en ny tillsats. I den är det ett salt som är den verksamma ingrediensen och X fog har mindre miljöpåverkan än den tillsats som räddningstjänsten använde vid branden i Hamre, Idenor där medlet påverkade färskvattenbrunnar.

Läs mer: Bybor polisanmäler räddningstjänsten

Vilket medel hade räddningstjänsten valt om båda alternativen funnits i Hamre?

– Det kan jag inte svara på. Vi behöver utvärdera testerna som vi gör i dag, säger räddningschef Lennart Julin.

Läs mer: Ansvar läggs på fastighetsägarna

Vid testet på brandkårens övningsfält i Hudiksvall antändes ett rum och sedan användes olika tekniker för att se hur snabbt elden återantändes.

– X fog är ett medel som verkar på brandgaserna medan medlet som användes i Hamre mer är till för att lägga på ytor, säger Tommy Lindgren vid Medelpads räddningstjänst som arrangerade testet och som använder X fog på ett par av sina räddningsbilar.

Vid en renodlad oljebrand kan X fog inte ersätta det så kallade B-skummet som användes vid insatsen i Hamre.

– All verksamhet utvecklas och vi ser det som positivt att ny teknik är miljövänligare, säger miljöskyddschef Margareta Eiserman.

Mer läsning