Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tekniska behöver spara 5 miljoner

Tekniska nämnden behöver spara 5 miljoner kronor nästa år, men varifrån pengarna ska tas vet man inte än.

Annons

Egentligen har nämnden ett sparkrav på 586 000 kronor på sig inför nästa år, något som man tänker löser med hjälp av effektiviseringar av telefoniväxeln samt energieffektiviseringar.

– Det klarar vi utan problem, problemet är att vi måste spara ytterligare, säger nämndens ordförande Håkan Rönström (M).

Kommunen har en indexmetod som gör att tekniska förvaltningen får en indexuppräkning med 0,5 procent, samtidigt som kostnaderna ökar mer än så. Därför måste de spara ytterligare cirka 5 miljoner kronor 2013.

Nämnden är kritisk till att den tilldelade indexuppräkningen inte täcker kostnadsökningen.

– Fjärrvärmekostnaden har ökat 2,5 eller 2,6 procent, asfaltavtalet ligger mycket högre. Kostnaderna ökar totalt sett med cirka 3,5 procent.

Han menar att det inte blir lätt att hitta möjliga besparingar, men som ett exempel nämner han att man kanske måste skotta annorlunda.

– Vissa promenadstråk kanske man inte kan skotta, man kanske inte kan ta bort snön lika fort. Vi har fått mycket beröm för att ha klarat det stora snöfallet väldigt bra, risken är att vi måste sänka nivån.

Även Uno Jonsson (S) anser att det är ett svårt läge för tekniska.

– Övriga nämnder har fått 2,5 procent, vi har fått en halv procents uppräkning. Jämför det med asfaltpriserna som har gått upp 6 procent. Fortsätter man såhär då blir det inga pengar kvar till slut, det accelererar rätt snabbt om det blir procent på procent.

Mer läsning

Annons