Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikelever tar fram miljöhus

/
  • Elin Svärd tog tillsammans med Jonathan Forsberg, Fredrik Bergqvist och Johannes Strömbom priset för snyggast hus.

Bromangymnasiets teknikprogram satsar mot ett hållbart samhälle. I ett projekt som pågått under hösten har elever tagit fram hus anpassade till Hudiksvallsområdet.

Annons

– Tanken med det här projektet är att eleverna ska ta fram ett bostadsområde som är ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart, berättar Fredrik Bergsten, lärare vid teknikprogrammet.

$1

Tolv grupper har utifrån enkäter och undersökningar tagit fram vad hudiksvallsborna vill ha och behöver. Efter det gjordes en ritning och en detaljerad plan över husets byggnad, område och miljötänk. Många av grupperna valde att ta fram ett så kallat passivhus. Ett energisnålt alternativ men väldigt svårt att bygga i Hudiksvall enligt kommunens energirådgivare Östen Östman.

Han fungerade dessutom som domare i tävlingen om årets grupp. Fredrik Medevik, Maggie Wiksten och Per Persson var de som stack ut mest enligt Östman. I deras hus tänkt till hamnområdet nedanför håstavillorna använde de sig bland annat av isolering gjord av återvunnit papper och ett tak av växter som gör att huset kyls ned på sommaren och ger värme på vintern.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons