Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tätt mellan larmen under valborg

/
  • Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att meddela dem om man ska elda, även om det inte råder eldningsförbud.

Det var rejält torrt i markerna och larmen duggade tätt hos räddningstjänsten under valborg.

Annons

Redan strax efter att kasen tänts i Jättendal, tjugo i nio på kvällen, sista april, fick räddningstjänsten rycka ut för en första släckning.

I Delsbo, Södra Långsbo, tros en raket ha orsakat en av bränderna. Där brändes ett mindre markområde och några granar ner. Larmet gick strax före nio på kvällen.

Larmen fortsatte att ramla in nästa dag. Redan tjugo över sju på morgonen blev en bil som stod parkerad nära Folkets Hus i Iggesund helt utbränd. Enligt uppgift ska branden ha börjat i instrumentbrädan. Någon fara för byggnaden lär inte ha uppstått.

I Flatmo, Näsviken, uppstod en gräsbrand vid lunchtid. Ett härbre hotades av branden men släckningen gick snabbt och hotet avvärjdes.

En halvtimme senare larmades räddningstjänsten till Södra vägen och ett hus nära OKQ8. Där pyrde det i lite bråte intill ett hus. Det var snabbt åtgärdat för räddningstjänsten.

Kvart över ett på dagen spred sig en riseldning utanför Ilsbo till en täkt med fjolårsgräs. Räddningstjänsten släckte branden på tio minuter.

Insatsledaren Gunnar Lööf tycker att man bör man meddela räddningstjänsten om man tänker elda, även om det inte råder eldningsförbud.

– Man ska ha tillräckligt med redskap för att kunna släcka branden, säger Gunnar Lööf.

Tjugo i två uppstod en brand i närheten av Preemmacken i Bjuråker. Enligt räddningstjänsten i Hudiksvall ska släckningen ha gått bra.

Mer läsning

Annons