Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankeställare om hur man beter sig mot kompisar och på internet

/
  • Stina Adler tyckte att föreläsningen var jättebra och att det var intressant att höra hur Lisbeth Pipping själv blivit mobbad. – Det var hemskt hur hon blev mobbad och ingen gjorde någonting, ingen sa ifrån.
  • Lisbeth Pipping föreläste på Enångers skola utifrån egna erfarenheter av att bli mobbad.
  • Alfred Moberg, Anna Kristina Karlsson, Natalie Muhlie Englin, Stina Adler, Iris Olsson, Eira Djäkner och Tova van Ewijk tyckte det var en bra föreläsning om tycker att det är att få en tankeställare om hur man ska förebygga mobbing och bete sig på internet.
  • Lisbeth Pipping föreläste om mobbing på Enångers skola.
  • År fem och sex på Enångers skola jobbar med tema Anti mobbning och fick lyssna på en föreläsning Elisabeth Pipping.

Under torsdagen föreläste Lisbeth Pipping, författare och forskare, för elever från år fem och sex om mobbing och kränkningar på internet. Hennes berättelser utgår från egna erfarenheter som ett mobbat barn.

Annons

På Enångers skola arbetar man hårt med att förebygga mobbing. Förra året kom eleven Edward Bolu med idén att dela ut mössor med texten, Jag mobbar inte. Mössorna kommer i sin tur från Lisbeth Pipping, som föreläste på skolan om mobbing och kränkningar på nätet. Samma mössor delade hon ut till politiker på Almedalsveckan 2011.

– Jag fick byta skola när jag var liten och på den nya skolan blev jag mobbad, säger Lisbeth Pipping.

Läs även: Allt fler anmäler mobbning

Hon växte upp med en mamma som hade en utvecklingsstörning. Det här gjorde det svårt för Lisbeth att prata med sin mamma om hur hon blev mobbad i skolan. Hon försökte vända sig till lärare för att få stöd, men upplevde att hon ofta inte blev hörd.

– Det är jätteviktigt att vuxna tar sitt ansvar och lyssnar på den som blir utsatt för mobbing och tar tag i problemen direkt, säger Lisbeth Pipping.

Läs även: Appen i sig är inte farlig

Bästa rådet Lisbeth Pipping har till skolor för att motverka mobbing är att ha en nolltolerans. Att lärare och rektorer tar itu med problemen direkt.

– Det känns som att de jobbar väldigt bra med det på den här skolan, säger Lisbeth Pipping.

Under föreläsningen pratades det också om hur viktigt det är att man tänker efter innan man publicerar något på sociala medier på internet.

– Kom ihåg att dina bilder kan hamna på ställen där det inte var menat och ta aldrig lättklädda bilder på dig själv och lägg ut och tänk på språket, säger Lisbeth Pipping.

Läs även: Niondeklassare om appen Periscope

Mer läsning