Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tänk igenom rivningsbeslutet"

/
  • Åtta föräldrar med barn slöt upp för att protestera framför huset som ska rivas, från vänster: Ylva Bergqvist med dottern Clara, Catarina Sundström, Emma Hagelin med Viktor, Titti Ström med Mila, Linda Wester med Alice, Anna-Karin Lindstedt, Johan Wiklund med Bella och Anton Lundh med sonen Timmy.
  • - Vi vill ha ett möte med de ansvariga. Vi vill inte att ett beslut ska tas förhastat, säger Catarina Sundström som tagit initiativet till protesten.
  • Johan Wiklund tog med sig Bella till mötet vid skolan.
  • - Både förskolan och skolan är jättebra här, men barngrupperna blir bara större och större. Vi behöver rymligare lokaler, säger Ylva Bergqvist med dottern Clara på armen.

Igår samlades föräldrar vid Njutångers förskola för att protestera mot att en av skolbyggnaderna ska rivas. - Vi vill i alla fall vara säkra på att beslutet är väl igenomtänkt, säger Catarina Sundström.

Annons

Föräldrarna på plats menar att huset, som nu står delvis tomt efter högstadiets flytt, skulle kunna användas för att ta in barn som köar, och det kunde lösa problemet med redan nu för trånga lokaler. Mest känner de oro för att det inte blir ett igenomtänkt beslut, rivningen ska ske i februari och föräldrarna har fått vetskap om det först nu.

- Informera och hör vår reaktion, uppmanar Anna-Karin LIndstedt, som för sin del känner att livet har blivit ganska kaotiskt på grund av platsbristen.

- Jag har ett barn på dagis här i Njutånger, men har stått i kö i nio månader för mitt andra barn som istället fått plats i Iggesund. Jag hämtar och lämnar hela tiden, och jag kommer aldrig i tid någonstans, suckar hon och får medhåll av flera i gruppen.

- Det är helt orimligt att ha syskon på olika dagis. När man väl flyttat hit vill man ha barnen på samma dagis här i Njutånger, säger Emma Hagelin.

- Det är redan stora barngrupper i förskolan, 21 barn på varje avdelning, säger Ylva Bergqvist som menar att huset skulle också möta ett framtida behov:

- Det blir inte färre barn i byn precis, säger hon.

De undrar också om det är ekonomiskt försvarbart att kommunen ska fortsätta att hyra den barack som står intill förskolan.

- Varför inte riva baracken och flytta verksamhet till den riktiga skolbyggnaden? undrar Catarina Sundström.

Bengt Friberg, skolchef i Hudiksvalls kommun, menar att man än så länge är tidigt i processen, men planen för skolbyggnaden i Njutånger är att den ska rivas för att byggas upp på Sandvalla skola i Hudiksvall till hösten.

- Jag har ingen hundraprocentig tidsplan, vi har nyss fått bygglov på Sandvalla. Men orsaken till att vi tar den här byggnaden är att högstadiet flyttat ifrån Njutånger.

Från kommunens sida ses Iggesund och Njutånger som ett område och att man garanterar plats för ett barn i det området inom fyra månader betyder inte säkert att man får platsen på den förskola man sökt.

- Vi kan inte stå med tomma lokaler i Iggesund och behålla en byggnad i Njutånger där det inte finns underlag att fylla huset. Inte när lokalen behövs på annat håll. Det är en balansgång man måste göra, säger Bengt Friberg.

Mer läsning

Annons