Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taken skottades för fullt

/

Både kommunen och Hudiksvalls bostäder jobbar för fullt med att skotta taken i kommunen. Som det ser ut i nuläget kan alla kommunala skolor öppna på måndag. Även badhuset i Iggesund öppnar igen. Gympasalar däremot förblir stängda, ett besked om att öppna dem kommer under måndagen.

Annons

Hudiksvalls kommun hade cirka 30 personer, inklusive deltidsbrandmän och inhyrda entreprenörer, och bostadsbolaget hade närmare 50 personer som under dagen jobbade med att skotta tak i kommunen.

På lördag eftermiddag kallade förvaltningschef Jan Kroppegård ett antal arbetsledare till ett möte för en genomgång av situationen.

– Läget är under kontroll, konstaterade Bengt Eriksson, arbetsledare fastighetsdriften. Men vi kommer att köra snöskottning hela veckan.

Innan man påbörjade arbetet gjorde en bedömning av vilka tak som var i mest akut behov av att skottas. Högst upp på prioriteringslistan hamnade platta tak samt tak som har en liknande konstruktion som Lunds skola i Forsa, där ett yttertak på en byggnad rasade i fredags. Jan Kroppegård tror inte att det endast var snön som orsakade takraset, utan att det måste handla om ett annat fel.

– Taken ska tåla betydligt mer snö, det kan inte bara vara det, säger han.

En utredning ska visa vad det var som orsakade raset. På Lunds skola hade man på lördag eftermiddag inte börjat skotta av taket, eftersom byggnaden ändå inte är brukbar.

Hudiksvalls bostäder hade också skickat både egen personal och entreprenörer för att skotta snö. Ronny Wallin, som tillsammans med flera kolleger håller på att skotta av ett garagetak på Björkbergsvägen, berättade att de hade börjat klockan sju på morgonen. Ett tungt jobb, inte minst när det är packad snö, och på vissa ställen är det nästan en meter snö som ska bort.

– Det är inte normalt med den här snömängden, säger han.

Nils-Erik Blomdahl, vd för Hudiksvalls bostäder, påpekar att man har jobbat kontinuerligt med skottning, men att det handlar om extrema förhållanden som kräver extrema resurser. Men personalen har ställt upp under helgen för att få bort så mycket snö som möjligt.

– Vi har en bra organisation med fantastisk personal. De ska ha en eloge, säger han.

Mer läsning

Annons