Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taiman skrev till Löfven om flyktingarnas situation – nu har statsministern svarat

/
  • Det var under läraren Jennys lektion som Taiman skrev brevet till statsministern.
  • Taiman Deiaa funderade över flyktingarnas vardag och skickade ett brev till statsministern.

Taiman Deiaa satte sig in i flyktingarnas vardag och skrev ett brev till statsministern. Nu har hon fått svar av Stefan Löfven.
– Jag hoppas att statsministern tar råd av det jag har berättat för honom i brevet, säger hon.

Annons

"Hej statsministern! Jag heter Taiman och är 11 år gammal och går på Västra skolan i Hudiksvall.

Jag tycker synd om flyktingarna i Europa. När jag tittar på nyheterna så är det mesta om flyktingarna. Dom som kommer hit och vill söka asyl kommer för att dom tror att Sverige är ett bra land."

Så startar Taiman sitt brev till statsministern. Hon fortsätter med att förklara det dåliga med asyl, att det går att få ett nej.

– Om det är krig i hemlandet, man tar den jobbiga och långa vägen hit, och så får man ett nej. Då kommer det att bli rätt mycket jobbigare, säger hon.

Läs även: Åttaåriga Vilhelm fick svar av statsministern

Taiman ger också Stefan Löfven förslaget att han ska fråga ledarna i EU om varför de inte tar emot fler flyktingar. Hon ber honom också att fundera över hur det skulle kännas att själv behöva åka tillbaka till kriget, där ingenting längre finns kvar.

– Jag tror att dom mår riktigt dåligt. Tänk om det var vi, hur skulle vi känna oss? Jag tror att jag skulle må jättedåligt. Att vara med i ett krig är inte någonting som man vill, säger hon.

Läs också: Regeringen har misslyckats med flyktingpolitiken

Kanske har hon satt fingret på det mest självklara. Hon har gått till sig själv, försökt sätta sig in i flyktingarnas situation och känt efter.

– Alla människor är lika mycket värda och jag tycker inte att alla människor är lika värda om människor sitter och tigger. Alla borde ha det lika bra, det tycker jag. Och om det blir bättre i deras hemland, och så skickar man tillbaka dom... Kriget kan ju börja igen! Och då kanske det blir värre och vart ska man bo då? Tänk om man är sjuk, var ska man hitta medicin? Och så har man tagit den här långa och jobbiga vägen, säger hon.

Det var under en svenskalektion som Taiman fick idén om att skriva brevet till statsministern. Spänningen i att se om det gick att få ett svar lockade, men framförallt tycker hon att det viktigaste var att han fick möjlighet att läsa brevet.

Läs även: Sverige var oförberett på flyktingkrisen

Vilket statsministern gjorde och svarade att han tagit upp frågan om varför andra länder inte tar emot fler flyktingar, på olika möten i EU och ska fortsätta att göra det.

– Jag fick svar att han kommer att prata med dom under nästa EU-möte om det jag har skrivit i brevet, säger Taiman stolt.

Senaste nyheterna direkt i mobilen – ladda ner vår app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning