Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågtrafikens kaos drabbar resenärer

/
  • I går morse fick resenärer med X-tåget till Hudiksvall vänta i en och en halv timme på ersättningsbuss, på stationen i Söderhamn.

Ett ledningsfel i Stockholm, tillsammans med ihållande snöväder, orsakade stora problem för tågtrafiken i Hälsingland under måndagen.
Därmed fortsätter tågförseningarna även i februari.

Annons

Kontaktledningar, växelfel och sönderfrysta tåg. Det finns många faktorer som påverkar tågtrafiken.

Under december slog tågtrafiken rekord i förseningar. Den extrema kylan och det häftiga snöandet i januari har fortsatt att orsaka strul för landets tågresenärer. Också februari började i förseningens tecken.

Ett kontaktledningsfel utanför Stockholm orsakade i dag totalstopp i tågtrafiken och vållade stora dröjsmål för tågen även längs Stam- och Ostkustbanan. Flera tåg blev kraftigt försenade och en del avgångar fick ställas in.

Känslorna hos drabbade resenärer gick inte att ta miste på – stationerna där tågförseningarna var som värst kokade av frustration, besvikelse och uppgivenhet.

– Det är bedrövligt och riktigt dåligt, säger Mia Zetterlund, som pendlar med X-tåget till Hudiksvall.

Ing-Marie Hansson arbetar som ortodontiassistent på tandregleringen vid Folktandvården, i Hudiksvall. Varje vardag pendlar hon med tåg från Söderhamn och i måndags drabbas till och med hennes patienter.

– En av mina kollegor blev tvungen och arbeta från Gävle och då måste vi ställa in flera tider, säger hon.

Att situationen har varit bekymmersam i vinter vet inte minst Mats Eklund, som är trafikplanerare för tågen hos X-trafik. Han berättar att snön och kylan har påverkat mest. Men att även den höga belastningen längs Ostkustbanan ger problem.

Kommer vi att se en förbättring i tågens punktlighet?

– Nu är alla våra tåg i drift. Men vi kan inte förutsätta hur de yttre omständigheterna kommer att se ut. Men vi går mot vår, så nog ljusnar det alltid, säger han.

Mer läsning

Annons