Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrar hjälper medsystrar i Tanzania: "Vi köper och de får jobb"

/

– Världen är så bakvänd på något vis.
Det säger Viktoria Waagaard, vars liv förändrades när hon besökte Tanzania. Nu har hon och hennes syster Sofia Walter byggt upp ett hobbyföretag som säljer väskor och kläder från landet, och där förtjänsten går direkt till de kvinnor som tillverkar produkterna.

Annons

Det började 2009, när Viktoria Waagaard, i sin roll som lärare på samhällsprogrammet på Bromangymnasiet, besökte Tanzania med elever. En resa som sedan upprepades varje år mellan 2010 och 2013.

Läs mer: Bromanelever på äventyr i Tanzania

– Sedan tog projektpengarna från EU slut och det blev inga fler resor. Det var ett stort jobb med resorna, men också otroligt givande, särskilt att resa med unga människor, att få se hur de upplever det att få komma till andra länder. VI tror ofta att vi gör på rätt sätt här i västvärlden, att vårt sätt att leva är bäst. Det är nyttigt att lyfta blicken. Och det bästa med att resa är att komma hem och uppskatta det man själv har.

Men Viktoria ville tillbaka, och i november 2014 åkte hon privat. Då följde hennes syster och ett barn vardera med.

– Jag ville återvända, jag ville visa upp landet för mina nära, dela med mig av upplevelsen det är att åka till en annan värld. Vi hade någon slags lös tanke i bakhuvudet om att på något vis hjälpa till. Världen är så bakvänd på något vis. De har ett helt annat liv än vad vi har. Det är ett fattigt land, även om medelklassen ökar där också. Kontrasten mellan fattig och rik är väldigt stor. Samtidigt har de ett rikt socialt liv och är nära varandra och hjälper varandra.

Läs också: De värmer barnen i Tanzania

Under besöket i Tanzania bodde Viktoria och de andra på ett vandrarhem i Dar es-Salaam. I vandrarhemmet fanns en lokal där det satt kvinnor och barn – kvinnorna jobbade och barnen lekte. Det var en verkstad, initierad av en italiensk hjälporganisation (CEFA), där funktionshindrade kvinnor och kvinnor med funktionshindrade barn jobbade.

– Vi pratade med föreståndaren för verksamheten och vi pratade med kvinnorna. Vi fick veta att pengarna de drog in gick tillbaka till dem. Tanken väcktes – kunde vi göra något för att stötta dem? Så vi köpte så mycket tyger, väskor, kjolar och necessärer vi fick plats med i våra resväskor. Vi gav bort och slängde sådant vi själva hade med oss, för att få med oss grejerna hem, säger Viktoria.

Läs också: De stickar kuvöser till Tanzania

Tygerna har de låtit göra brickor av, på en botten av björklaminat, och dessa, tillsammans med de andra varorna, har systrarna sålt i liten skala sedan förra årsskiftet under namnet Sisters' hands.

Från början tänkte systrarna göra en webbsida för att få ut produkterna, men de fastnade sedan för enkelheten i att göra en Facebooksida.

De har fortfarande mycket varor kvar, men när de är sålda tänker de försöka åka tillbaka till Tanzania och köpa mer. Förhoppningen är att kanske knyta ännu fler kontakter, hjälpa fler. Syftet är inte att tjäna pengar utan just att hjälpa någon, så gott det går.

– Hjälpverksamhet i all ära, men det är viktigt att se vad pengarna går till. Vi köper och de får jobb. Det är särskilt viktigt att kvinnor kommer i jobb.

I Tanzania kan det vara tabu att vara ha funktionshinder och därför känns det extra viktigt att stötta just de här kvinnorna, tycker systrarna.

– Ju mer man ser av världen, desto mer ödmjuk blir man. Jag tänker mycket på världsläget och hur oroligt det är. Det är en stor frustration, säger Viktoria.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons