Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svininfluensan ger friskare barn

/
  • Nelia Larsdotter har lärt sig att tvätta händerna efter alla nya saker hon gör.

Aldrig har barn varit så friska som nu. Svininfluensan har medfört skärpta hygienrutiner som i sin tur gett friskare barn. Enligt förskolechef Annika Gabrielsson är det här något som märkts tydligt bland Hudiksvalls förskolor.

Annons

Redan innan svininfluensan bröt ut hade Socialstyrelsen i Hudiksvalls kommun börjat arbeta för friskare barn i förskolorna. Tillsammans med Landstinget Gävleborg tog de våren 2008 fram en gemensam plan och broschyr för alla förskolor, barnavårdcentaler och sjukhus i länet. De utsåg sen en hälsoansvarig på varje skola som nu ska se till att alla nya regler följs.

$1

I maj höll barnhälsoöverläkaren Jörn Delvert och sjuksköterskan Inger Johansson i en hälsoutbildning för chefer och förskollärare från alla länets förskolor. Utbildningen lärde personalen hur de nya reglerna ska följas och när den stora influensan sen bröt ut var skolorna redan redo.

Hälsorutinerna har i vissa fall gjort att den pedagogiska biten kommit i kläm, bland annat genom att barnen inte längre får ta sin egen mat. Förskolorna blir också tvungna att dra in på andra kostnader när de tidigare frottéhanddukarna byts mot pappershanddukar och engångsunderlägg alltid används till skötborden.

– Men vad är en liten extra kostnad i den här frågan. Föräldrar behöver inte ta ut sina vab-dagar och personalen spar in karensdagar. Bara där sparar vi massor av pengar till samhället, säger Annika Gabrielsson, förskolechef i Hudiksvalls kommun.

Kristina Brolin, rektor vid Bullerbyns förskola i Hudiksvall, märker tydligt av höstens trend på sina avdelningar.

– Vi har inte haft några epidemier som gått under hösten, inget anmält fall av svininfluensa och bara ett par som varit hemma för magsjuka.

Mer läsning

Annons