Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt fibercentrum i Hudiksvall

/
  • Acreo och Fiber Optic Valley i Hudiksvall satsar för att bli Sveriges fiberoptiska centrum 2015. Fyra projekt har fått stöd med EU-pengar.

Hudiksvallsprojekt med fiberinriktning har haft framgångar i EU:s strukturfondsprogram. Acreo och Fiber Optic Valley har tillsammans fått 45 miljoner kronor från EU till fyra olika projekt sedan 2007. Hittills har dessa projekt gett 39 nya jobb.

Annons

Hälsingland ingår i EU:s regionala strukturfondsprogram i Norra Mellansverige. En delrapport om projekt som fått pengar ur fonden är nu klar. Hudiksvall har fått relativt mycket EU-pengar ur den här fonden tack vare ansökningarna från Acreo och Fiber Optic Valley. Totalt har 45 miljoner i EU-bidrag gått till fyra olika projekt hos dessa företag.

EU-pengarna har dessutom växlats upp till det dubbla genom offentlig finansiering. Acreo och Fiber Optic Valley har kunnat göra satsningar för 90 miljoner kronor fram till och med 2009.

– Vi har jobbat i tre år med projektet. 60 hushåll på Vallvägen och Idenor har deltagit tillsammans med 20 3G-kunder, säger Claus Popp Larsen, projektledare för Acreo testbed i Hudiksvall. De har fått gratis TV och gratis internet under de här åren för att vi ska se vilka tjänster som efterfrågas och kunna göra det under kontrollerade former. Vi tänker fortsätta med etapp två där 200 hushåll från Hudiksvall och Sundsvall ska delta.

– Satsningen på Acreo och Fiber Optic Vally är spetskompetensområden, säger Britt-Marie Lindström, beredningshandläggare på programkontoret. Ansökningarna stämmer väl överens med EU-programmet. Acreo och Fiber Optic Valley i Hudiksvall har som målsättning att bli Sveriges fiberoptiska centrum år 2015.

Mer läsning

Annons