Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för unga att få lägenhet

/
  • Emil Arnqvist har stått i kö i sex månader och har inte ens blivit erbjuden en visning.

Emil Arnqvist, 17 år, bestämde sig för att flytta hemifrån. Mamma Linda Johansson var beredd på att hjälpa sonen att hitta en lägenhet och hjälpa till med hyran. Men så enkelt var det inte. Sex månader senare och Emil står fortfarande i kö.

Annons

För att bli självständig och för att komma närmare skolan bestämde sig Emil Arnqvist att flytta från Njutånger till Hudiksvall.

– Det är frustrerande när man vet att man vill och att det enda man behöver göra är att hitta en lägenhet, så finns det inga. Det spelar ingen roll var man tittar eller hur mycket, man hittar bara fler som söker, säger Emil Arnqvist.

– Emil vill ju bo själv och han är studieinriktad, jag har full tilltro till honom och skriver på som borgenär. Har man den viljan och motivationen som han har så finns det inga lägenheter, det blir ju en broms, säger mamma Linda Johansson.

Efter att ha stått ett halvår i kö och skrapat ihop 180 poäng i Hudiksvallsbostäders poängsystem, har entusiasmen lagt sig.

– Hudiksvallsbostäder säger att det kan ta ett år men det har jag svårt att tro. Efter ett år har man 365 poäng och det kommer man inte långt med. Om någon flyttar till Hudiksvalls kommun får de automatiskt 500 poäng och går före även om jag stått i kö i ett år, säger Emil Arnqvist.

Linda Johansson har pratat med Hudiksvallsbostäder angående studentbostäder, men fick svaret att de endast var till för högskolestudenter.

Både mamma och son uttrycker ett missnöje med att det bara är via det kommunala bolaget som man kan söka lägenheter. Att de privata fastighetsägarna är svåra att komma i kontakt med när man inte vet vart man ska hitta dem.

– Vi måste försöka ha ungdomarna kvar här, för finns det inget så flyttar de härifrån, säger hon och Emil instämmer.

Mer läsning

Annons