Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hitta plats för centrala återvinningsstationer

/

Varför ligger återvinningsstationer inte mitt i staden så att folk slipper ta buss för att sortera och slänga sina sopor? Det undrar en Bromanelev som jobbar med ett projekt om hållbart samhällsbyggande.

Annons

Eleven Lovisa Mickelsson skriver i ett mejl till kommunen att de jobbar med att få ett hållbart Hudiksvall. En av frågeställningar kretsar kring återvinningen. Men det är inte så att kommunen inte skulle vilja ha en återvinningsstation mitt i staden, problemet är helt enkelt att hitta en plats.

– Vi har letat med ljus och lykta, men det är nästan omöjligt. Problemet är att alla vill ha dem inom lämpligt gångavstånd, men ingen vill ha dem inpå knuten, säger avfallsingenjör Bo Holmberg.

Återvinningsstationer är bygglovspliktiga, vilket innebär att alla berörda grannar får yttra sig. Det brukar de göra, berättar Bo Holmberg. Folk är ofta oroliga för olägenheter, att det skramlas med flaskor eller att det blir skräpigt.

Men stationerna ligger ofta nära livsmedelbutiker eller platser som man ändå passerar. Tanken är att man inte ska behöva åka extra bara för att slänga förpackningar.

Hudiksvalls bostäder och vissa bostadsrättsföreningar har också egna fastighetsnära insamlingar. Dessutom hämtas grovsopor gratis sex gånger om året om man har ett året runt-sopabonnemang.

Mer läsning

Annons