Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart änka hittad i bil

/

Det var ingen trevlig överraskning som väntade när den importerade bilen från Kalifornien äntligen stod i garaget i Delsbo. En giftig spindel hade följt med. Fast den som fångade in den svarta änkan blev faktiskt glad.

Annons

Det timglasformade, röda märket syns tydligt. Det handlar definitivt om en svart änka. David Krantz vet, för han pluggar zoologi i Göteborg. Just nu är han på hembesök i Delsbo. På måndagskvällen satt han och kompisen Christian Bäcklin och fikade när Christians mobil ringde. Det är Micke Dahlin som har importerat en amerikanare från Kalifornien och precis upptäckt en spindel på insidan av dörren. Han tror att det är en svart änka.

De åker till garaget på en gång och David lyckas fånga in den giftiga spindeln.

– Vanligtvis är den inte dödlig. Giftet är avsett för insekter, spindeln sörplar i sig maten.

– Den har egentligen oförtjänt dåligt rykte, tillägger han.

Förmodligen är det namnet, menar han, som svarta änkan dels har fått på grund av att honan dödar och äter upp hanen efter parningen. Att spindeln i burken är en hona ser han på storleken – den är större än sex millimeter.

Men vad gör man då med en giftig spindel? Det råkar vara så att David, förutom att han är student, även arbetar på Universeum i Göteborg. Där har man en utställning med ett antal giftiga arter, som ormar, spindlar och skorpioner. Dödliga skönheter heter den och tidigare hade man också en svart änka, men den är död. Så när David ringde sin chef och berättade om spindeln var glädjen stor. Han ska ta med den till Göteborg och snart kan man se den svarta änkan på Universeum.

Mer läsning

Annons