Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt intresse för solenergi i Hudiksvall

/

1 juli introducerades ett nytt statligt stöd för solceller. Intresset var enormt och första veckan kom det in ansökningar på totalt 100 miljoner kronor - dubbelt så mycket som var avsatt för hela året. Men i Gävleborgs län lyser ansökningarna med sin frånvaro.

Annons

Statistik från Länsstyrelsen visar att endast fyra ansökningar om stöd för solceller har kommit in i Gävleborgs län. Även om samtliga beviljas kommer bara drygt 140 000 kronor av de totalt 390 000 avsatta kronorna att delas ut.

Per Brinkberg, som planerar att installera solfångare på sitt villatak är förvånad.

- Det är konstigt tycker jag. Att man inte passar på och åtminstone förbereder för solenergi när det byggs nytt, säger han.

Enligt Pernilla Bylund som handlägger ansökningarna på Länsstyrelsen Gävleborg, kommer det flesta ansökningarna från Gävle. Men det är också många som hör av sig i fel ärende.

- Många blandar ihop solvärme, som man har på taket, och solceller som är till för att alstra elektricitet. Flera som har ringt till oss har i själva verket varit intresserade av solvärme. Det finns ett stöd för det också, men det är alltså inte detta.

Mer läsning

Annons