Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne från Bergsjö: "Efter förra attacken bestämde sig fransmännen för att inte låta terroristerna vinna"

/

Susanne Jansson från Bergsjö bor några kilometer från centrum där terrorattackerna inträffade på lördagskvällen. I hennes del av Paris märks inte mycket av dramatiken.

Annons

– Nu på morgonen går folk omkring som vanligt på mina gator men dagens planer för min del har ändrats. Jag tänker inte ge mig ut något i dag annat än för att handla mat, säger Susanne Jansson.

Läs också: Karin från Söderhamn mitt i dramat

Hon jobbar inom turismbranschen och hennes arbetsplats är i centrala Paris. Hon har tillbringat förmiddagen med att hålla kontakt med vänner och bekanta för att höra att alla är välbehållna. Så här långt är ingen av de som dödats eller skadats i attackerna någon som hör till hennes bekantskapskrets.

Dagens planer var att träffa några kollegor, men det har blivit inställt.

– Myndigheterna uppmanar människor att stanna hemma. En del ställen runt Champs Elysées har stängt för att folk brukar samlas där. Själv skulle jag inte vilja vara i en folksamling i dag, säger Susanne Jansson.

Läs mer: Philippe Rendu följer dramat minut för minut

Hon har bott i Paris sedan 1995 och var då med om bombningarna i tunnelbanan. Det var händelser som berörde henne djupt och minnen av den tiden aktualiserades i januari i samband med attacken mot Charlie Hebdo. Åker hon i en tunnelbanevagn där det finns en bortglömd väska så kliver hon av. Det har blivit en vardagsvana att skaffa sig en överblick av situationen.

– Det känns som att ett ställe som Bergsjö är betydligt säkrare att bo i, men det går inte att gå omkring och vara rädd. Däremot väljer jag att inte utmana ödet och hoppas på det bästa.

Läs mer: Direktrapport Minst 127 döda

Området där de flesta attackerna ägde rum är trevliga kvarter med bra restauranger och barer. Dit går parisborna när de vill roa sig men det är inte så uppmärksammat av turisterna beskriver Susanne Jansson.

– Förra gången det smällde blev folk solidariska och ville visa att de ställde upp för varandra gentemot terrorismen. De ville visa att terrorn inte skulle vinna över Frankrike, säger Susanne Jansson.

Hon förväntar sig att människor kommer att visa en liknande inställning efter lördagens dödliga attacker och att människor kommer att återgå till vardagen när helgen är slut.

– Just nu känns det overkligt. I helgen kommer vi inte att göra några utflykter men sedan fortsätter vardagen som vanligt fast med ett förhöjt säkerhetsläge i centrala Paris, säger Susanne Jansson.

Mer läsning

Annons